Hem   »   Bååthsmans funderingar

Bååthsmans funderingar

Hösten är här, och alla pratar svamp. Fast får man tro en av ortens reklamtidningar är det bara 20 % av befolkningen, som gillar att plocka svamp. Nu är visserligen inte det vetenskapliga värdet av utfrågningen om svamp säkerställt, eftersom det handlade om en population på fem personer, så därför är det väl bäst att ta resultatet med flera nypor salt. Själv har jag ägnat en hel del skogsvandringar till att umgås med de där slemmiga skivlingarna och blodiga riskorna. För många år sedan deltog jag i en svampexkursion och visade upp den ena svampen efter den andra för experten, men han var kallsinnig och kastade bort vartenda exemplar. Förmodligen hade han större kunskap om svamp än den man, som sålde vit flugsvamp på Kungstorget i Göteborg. Därmed fick den gamla Olrograden ”Allting går att sälja med mördande reklam” en ny innebörd.

Våra skogar översvämmas just nu av den gedigna karljohanssvampen. Vid en av våra svampturer konstaterade vi att vi borde haft med en sop(p)säck för att kunna ta rätt på alla de mörkbruna tingestarna. När jag gick där bland svamparna, hörde jag mig plötsligt säga Karl Johan med en speciell betoning på o-ljudet. Vem var det som uttalade namnet så? Det tog åtskilliga minuter, innan jag kom på att det var förre förbundskaptenen i skidskytte, som pratade om chanserna för Carl Johan Bergman. Men vad hette nu förbundskaptenen? Jag grubblade förgäves men med hjälp av googlande vid hemkomsten fick jag fram namnet, som jag givetvis kände igen.

De som säkert inte hinner utnyttja svamptillgången är våra partiledare. Men kan man inte ana något längtansfyllt i blicken, när de sitter i TV-studion? Tänk om man ändå vore i kantarellskogen i stället för att sitta här och grillas. Men de har ju inget val, eller det är väl det de har.

Ute i våra föreningar är det också val så här i början av hösten Nu skall man välja aktiviteter av olika slag. Föreningen på min ort har ett pålitligt dragplåster att locka med varje höst, julmarknadsresan. I år är målet Huseby slott söder om Växjö, bekant för den där historien med Florence Stephens och prins Carl. Få se, om den gamla damen går igen på slottet.

Ett gott val gjorde vår ordförande, när han förlade det första ordinarie förbundsstyrelsemötet till Vårdnäs stiftsgård söder om Linköping. En mer naturskön konferensplats är svår att tänka sig. Det får nog bli ett etappmål på någon resa norrut för egen del.

Nu väljer jag att sätta punkt för den här gången, men namnet på förbundskaptenen skall jag inte undanhålla er. Det var ju Staffan Eklund.

Rolf Bååth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *