En vårlig cykeltur

Äntligen är våren här, och det är dags att pumpa cykeldäcken. Vi hör nämligen inte till de där hurtbullarna, som sätter på dubbdäcken och trotsar kyla och snöfall, när de ger sig ut på ishala vintervägar. Eftersom vi inte vill avsluta våra cykelturer med att knega oss uppför en brant backe, tar vi i stället bilen till hjälp, när vi ska ge oss ut. Så ut med bilen ur garaget, fram med cykelstället, ut med cyklarna och så småningom hänger cyklarna bakpå bilen.

I mitten på 1980-talet upphörde trafiken på järnvägen mellan Borås och Ulricehamn och spåren revs upp. Ulricehamns kommun satsade på att omvandla sin del av banvallen till cykelväg och Borås fortsatte. Så nu kan man cykla på en asfalterad cykelbana hela vägen. Och det är precis det vi skall göra idag. Ja, inte hela vägen, vi nöjer oss med en sträcka på 12 km mellan två av de gamla stationerna längs banan. Det blir ju i alla fall 24 km fram och tillbaka. Branta backar saknas helt. Det finns bara några slakmotor, som Assar Rönnlund brukade säga i skidreferaten. Långa motlut med mycket måttlig stigning blir min definition. Men det bär ju nerför i den ena riktningen.

Vädret är fantastiskt och vi har vinden i ryggen, så det känns som om vi flyger fram. Så varför skall man då tänka på hur det blir, när vi vänt tillbaka. Vi har hoppats att få se blåsippor, och vi blir inte besvikna. På flera ställen dyker de upp fast inte så rikligt som den gula tussilagon.

Vid vår vändpunkt i det lilla samhället Hökerum finns det bord och bänkar, så det blir naturligt att plocka fram det medhavda fikat. Sedan blir det en besvärlig motvind på återvägen till Rångedala, som den andra gamla stationen heter. Nu är det inte aktuellt att fota några blåsippor, nu gäller det att besegra vinden. Vid ett grustag förvandlas blåsten till en liten sandstorm.

Men inte pratar vi om motvinden, när cykelturen är klar. Nej, vi gläds över att våren och vårblommorna äntligen kommit.

Rolf Bååth

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *