Black Friday – en svart fredag

Den fjärde torsdagen i november firas Thanksgiving Day i USA med kalkon och pumpapaj. Jag drar mig till minnes ett avsnitt i en TV-serie med den numera illa beryktade skådespelaren Bill Cosby, där det var en ritual  att skära upp familjemiddagens kalkon. Firandet av Thanksgiving Day lär ha förts till USA av brittiska invandrare redan på 1620-talet. Men nu för tiden är dagen efter, d v s fredagen, minst lika betydelsefull. Black Friday innebär nämligen starten på julhandeln.

Som mycket annat i kommersialismens underbara värld har seden med Black Friday exporterats till vårt land. Den senaste veckan har dagstidningarna haft mängder med annonser, som skall locka till inköp just  på Black Friday. Men det räcker inte med fredagen, nej nu talar man också om Black Weekend, ja t o m Black Week

Och det räcker inte med tidningsannonser. Det ena mailet efter det andra med frestande erbjudanden på Black Friday dyker upp på skärmen. Nu lockar SJ med resor för 160 kr, och man återkommer med en särskild kampanjkod för resor i januari. Och visst skall jag åka till Stockholm i januari, så jag bestämmer mig för att utnyttja erbjudandet. Men när jag matar in koden, får jag till svar att den inte är giltig. Förmodligen var de prisnedsatta biljetterna slut. Nåja, priset blev ju ganska lågt ändå, tänker jag, och hämtar ut biljetterna.

Även den stora internetbokhandeln hakar på Black Friday-trenden, och jag loggar in på deras hemsida och gör min beställning. Men, när jag fyller i rabattkoden Black Friday, händer samma sak igen. Jag får beskedet ”inte giltig”. Förargad skickar jag iväg ett mail och undrar hur jag skall bära mig åt för att få de där åtråvärda rabattprocenten. Svaret är minst sagt märkligt. Bara jag talar om vilken rabattkod det gäller, så skall jag få min rabatt. Här går den stora internetbokhandeln ut med en omfattande reklamkampanj, och en av de anställda vet inte vilken rabattkod det är som gäller. I ett slag har Black Friday blivit en svart dag för mig. Nåja, tänker jag ännu en gång. Priset är ju ganska lågt ändå.

Men i reklamvärlden kan en fredag sträcka sig över en hel helg. På lördagsmorgonen får jag ännu ett mail. En morgonpigg medarbetare lovar att se till att Black Friday-rabatten skall gälla även min beställning. Den svarta fredagen har blivit en något ljusare lördag.

Rolf Bååth

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *