Var julgranen bättre förr?

Ännu en jul närmar sig, och de nostalgiska förhoppningarna om en vit jul ser ut att infrias. I Sveriges sydligaste landskap, där jag upplevde många barndomsjular, var man nöjd med att det kommit lite rimfrost. Med konstsnö som underlag går det ju att åka skidor, men ännu så länge har ingen kommit på att spruta ut den vita varan bara för att täcka marken utan tanke på skidspår. Men det kommer säkert.

Apropå nostalgi så finns det forskare, som vill förverkliga tanken på att resa tillbaka i tiden. Och då kommer den eviga frågan upp. Var allting bättre förr? Ibland har jag funderat på att samla de årliga julgransfotona i ett särskilt granalbum. Sedan kunde man bläddra bland bilderna och få ett svar på frågan om åtminstone julgranarna var bättre förr. Men i år tar jag inget granfoto. Vi har nämligen bestämt oss för att inte ha någon julgran. Det är slut med det slitsamma kånkandet från julgransförsäljarens domäner. Nu behöver vi inte möblera om i vardagsrummet för att få plats med ett grönt träd. Det är slut med barrsopningen och det eviga vattnandet. Och visst lär det bli en god jul ändå. En god jul ber jag också att få önska er som läser detta.

Rolf Bååth

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *