Glad Påsk!

Äntligen kan vi glädjas åt en varm och skön påsk. I minnet samsas sådana påskhelger med vinterkalla upplevelser. Och med tanke på att påskdagen kan infalla mellan den 22 mars och 25 april är det väl inte så konstigt att vädret har varit skiftande under påskarna. Själv minns jag en påskafton i början av 80-talet. På den tiden missade jag aldrig en orienteringstävling i Västergötland, framför allt inte påskaftonens tradition att åka till Främmestads tävling. Främmestad är ett litet samhälle sydost om Trollhättan, och påskaftonstävlingen är en stor begivenhet i den lilla orten med många deltagare inte bara från Västergötland. Det här året var dock vädergudarna sällsynt onådiga. Det var halt redan när vi lämnade Borås. Och i skogarna kring Främmestad lyste det vitt. Värst av allt var att det inte var barmark ens vid utomhusduschen. Att gå barfota i snön blev för mycket för mig. Så det blev våteklutsmetoden i stället, d v s handduk men ingen dusch. Men jag duschade, när jag kom hem, vill jag lägga till för säkerhets skull.

Påsken är äggens högtid. Ägg i alla former dominerar. Att dekorera ätbara ägg roade mig inte särskilt mycket som barn. Då var det bättre att få stora färgglada pappägg fyllda med godis. Vid ett besök i Prag för en del år sedan hittade vi på ett marknadstorg några dekorativa ägg, som sedan plockas fram inför varje påsk.

Till påsken hörde åtminstone förr påsksmällande. När vår son var sex år, hade han fått köpa knallskott att smälla med till påsk. Vi tyckte inte att han skulle använda skotten hemma utan föreslog att han skulle ta med knallskotten, när vi

gick en promenad uppe i skogen. Det ställde han upp på. Vi gick och gick, och han smällde och smällde. Till slut var det inte så roligt längre att smälla knallskott. Det var första och sista gången det förekom smällande i vår familj.

Förr var det också vanligt med påskeldar. Från vårt köksfönster kunde vi följa hur områdets julgranar slukades av påskeldens lågor i en traditionell brasa. Men ett år höll det på att gå illa. Elden spred sig till några träd i närheten. Då blev det panik, och en dam kom rusande till vårt hus med en tom spann. – Kan jag få två spänner? ropade hon. Men elden släcktes utan vårt vatten.

Numera firar vi en lugn påsk utan smällar och eld. Men ägg äter vi!

Rolf Bååth

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *