Aktiva Seniorer i Kramfors

Surströmmingspremiär den 28 augusti 

Efter sommaruppehållet var ett 90-tal medlemmar samlade för surströmmingspremiär den 28 augusti på Frånö F.H.

Ordförande Ralf Lundqvist hälsade gamla och nya medlemmar välkomna. Därefter var det dags att hugga in på den doftande delikatessen med tillbehör som dukats fram på borden.

Marcus Molin med dotter Melody stod för suverän underhållning, där Melody imponerade med sång, med låtar av bl.a. Carola, Lady Gaga och Kent m.fl.

Allsång med komp av Marcus och därefter kaffe och kaka.

Efter rungande applåder fick vi ett extra nummer av Marcus och Melody.

Avslutningsvis tackade Ralf alla som skänkt vinster till det dignande vinstbordet samt Katrin och Folkets hus-teamet för fin service.

Studiebesök Vårsta Diakonigård 25 oktober 

Onsdag 25 oktober åkte en busslast Aktiva seniorer med Byberg o Nordin söderut.

Vid första stoppet blev vi serverade ”bussfika” på Vårdkasen och därefter styrdes kosan mot Vårsta Diakonigård.

Vårsta Diakonigård är en icke vinstdrivande stiftelse och förvaltas av en styrelse, en öppen mötesplats inriktad på kompetensutveckling, omvårdnad och förebyggande insatser.

De har fyra olika verksamhetsområden:

  • Utbildning och fortbildning
  • Samtal och stöd
  • Grön rehabilitering och sysselsättning
  • Konferens och boende

Efter informationen och en rundvandring i växthuset var det dags för en fantastisk lunchbuffé.

Pekkas tomatodling stod därefter på agendan, vars historia började i Härnösand för drygt 20 år sedan och då inte med tomater utan fisk. När Pekka såg de miljöproblem hans fiskodling i havet skapade började han försök med att odla fisk på land.

I stora fiskbassänger med fisk renades vattnet naturligt i växtbäddar med tomater som fick sin näring från fiskvattnet. Resultatet blev friska fiskar, rent hav och underbart goda tomater

Utifrån Pekkas erfarenheter odlas nu Pekkas Tomater i Europas största kretsloppsodling i Härnösand. Principen är densamma med regnbåge i fiskbassäng och tomater i växtbäddar i ett slutet kretsloppssystem.

Efter en utförlig genomgång fick vi skyddskläder från topp till tå, samt desinficering av händer och skor innan det var dags för växthuset och den gigantiska odlingen. Tomatplantorna blir  upp till 18 meter höga och ger tomater i upp till ett år.

Flera av oss passade på att köpa både fisk och tomater, efter att vi fått lite smakprov.

Efter en givande dag med intressanta studiebesök var det dags för hemfärd. Stort tack till  till Byberg o Nordin och Margaretha Norlén som planerat hela dagsutflykten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *