Stadsvandring med Aktiva Seniorer Skövde

Parkbild med åhörare och Börje som föreläser.

Den 10 september hade vi i Aktiva Seniorer Skövde förmånen att följa med Börje Bergsten
på en intressant vandring genom Skövde.

Vi startade vid Sandtorget där man i början av 1900-talet hade Nordens största hästmarknad.

Börje berättade om olika byggnader som låg runt Sandtorget förr i tiden. En del finns kvar än idag. På platsen där idag SLA finns låg vårt Polishus, och byggnaden mitt emot, i folkmun kallat Pepparkakshuset,  användes från början som spruthus för brandkåren. Det blev sedan Fiskaffär, Turistbyrå och idag Saluhall.

Vandringen gick vidare till Helenaskolan, där det I slutet av 1800-talet byggdes ett ridhus på tomten. Det användes först som volontärskola men utnyttjades sedan av regementet K3. 1947 brann ridhuset ner och 1954 byggdes nuvarande Helenaskolan.  Vi fick lyssna till många intressanta historier om området runt Mörkebäcken och platsen där Modeparkeringen och Regionens hus nu ligger. Börje berättade även en utlovad mordhistoria om en man som hette Lans som blev dräpt i området.

Mitt emot Helenaskolan ligger en byggnad med en intressant bakgrund. I början av förra seklet drev Theodor Egnell ett framgångsrikt bryggeri där, Bryggeri Nordstjernan. Egnell har betytt mycket för vår stad. Han och hans hustru Gertrud testamenterade en del av sin förmögenhet till ”stadens förskönande”, vilket vi fortfarande i Skövde har stor glädje av.

I närheten ligger också den s.k. Brända tomten där Karlssons Mek. Verkstad och en möbelverkstad låg i början av 1900-talet. Som många byggnader på den tiden brann båda ner, därav namnet Brända tomten.
När man berättar om Skövdes historia får man inte glömma år 1859, då vi fick järnvägen till Skövde. Den har betytt mycket för stadens utveckling.

Vandringen avslutades framför vårt vackra Hotell Billingen som byggdes 1888.

Vi tackar Börje för en mycket intressant promenad

Ann-Louise Norstedt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *