Ordföranden har ordet

 


 

 


Kungsbacka i maj 2014

 Hej alla Aktiva Seniorer

Jag vill tacka för alla givande möten och samtal under de åren jag haft förmånen att arbeta i Förbundsstyrelsen, jag tror det är bortåt 16-17 år. Det har varit väldigt roligt och fortfarande tycker jag att FAS är en organisation som uppfyller alla mina önskningar om att ha en innehållsrik tillvaro.

Karlskrona blev en fin upplevelse, stämman var välordnad av Lars Haller och hans medarbetare och utfärden på lördagsmorgonen blev kronan på verket.

Nu ser jag fram emot att jobba lite mer på hemmaplan och det är inte så dumt det heller.

 En riktigt skön sommar önskar jag er alla!
Ing-Marie

 

 
     

 

Kungsbacka i februari 2014

Hej alla Aktiva Seniorer!

Jag har definitivt inte glömt bort er, men det är tiden som jag är i otakt med.

Hur som helst jag hoppas att ni alla har det bra och av info jag fått pågår verksamheten för fullt från norr till söder. Nu närmast är det väl årsmötena som planeras och jag hoppas att ni alla tänker på den viktiga funktion som valberedningen har.

Förbundsstyrelsen har möte i slutet av mars och vi kommer att behandla en hel del förslag som vi tror skall vara till nytta i framtiden. Bland annat om just valberedningar och styrelsearbete över huvud taget. Även stadgarna ses över.

Vi är ju i den situationen att flera av våra föreningar är mellan 20 och 25 år, vilket är mycket glädjande, men också lite oroande. Där man inte lyckats rekrytera yngre (jag skriver alltså inte unga) medlemmar och styrelseledamöter är risken stor att men hamnar i en ohållbar sits. Jag hoppas att vi, när vi möts på stämman i maj, kan diskutera detta. Ni som har lyckats bra – dela med er av erfarenheter och tips!

En annan sak som jag tror att vi behöver komma igång med är nytänkande inom kommunikation både internt och externt. Vi hör dagligen om bloggar, twitter, face-book och alla möjliga kombinationer, uttryck som för många av oss är främmande.

Jag är övertygad om att det finns kunniga och intresserade medlemmar och hoppas att ni vill ta tag i detta och verkligen uppdatera oss så att vi lever upp till våra ambitioner att vara aktiva inom alla områden. Även detta kan vi samtala kring på årsstämman.

När jag skriver detta ligger dimman tät över nejden och den förkylning jag drabbats av, och som varit både seg och långvarig, hoppas jag är en vårförkylning, den känns då lättare att uthärda.

Med varma hälsningar
Ing-Marie

 

 

Kungsbacka i december 2013

 Hej kära seniorvänner!

Vi är framme vid en tid på året då man både ser tillbaka men kanske mest framåt. Vi fick för en tid sedan ett erbjudande från smartmedia om att få presentera Aktiva Seniorer i en tidskrift som skulle gå ut som bilaga i SvD i december. Jag tyckte det var ett bra tillfälle och tog chansen att få lite PR. Då jag vet att många inte har denna tidning finns artikeln att läsa på hemsidan. Tack alla för trevliga möten och givande kommunikation under året som gått.

Jag hoppas att helgerna kommer att ge er skön avkoppling med familj och vänner.

God Jul och Gott Nytt År
önskar Ing-Marie


Kungsbacka i november 2014

Hej alla Aktiva Seniorer!

När jag skriver detta har regnet öst ner hela dagen och det har inte varit särskilt ljust ute. Desto ljusare och gladare till sinnes blev jag efter att ha deltagit i ett månadsmöte tillsammans med många trevliga människor. Speciellt roligt att det var en mycket ung man som genom magi (egentligen trolleri) fick publiken att skratta hejdlöst och att agera tillsammans med honom. Tidigare i höst upplevde jag något liknande när tre unga dansare visade på danser som vi klarade av i vår ungdom men också drog med publiken i danser som passade oss numera. Kanske anlitar vi unga människor för sällan, har någon erfarenhet av detta eller tips att ge så hör av er.

Samråden har varit givande och minnesanteckningar är utsända till varje förening, vill du veta mer så prata med den i din förening som deltog. Eventuellt kommer anteckningarna att finnas under Föreningsservice så småningom.

En del har kanske lagt märke till att det finns ett R i en ring vid vår logo. Detta är ett sätt att  poängtera att vår logo, så som den ser ut på hemsidan, är ett inregistrerat varumärke. Vi bör  vara aktsamma om detta och använda det på rätt sätt. Även om du inte använder ”r” i ditt eget program så kan det vara bra att använda när man kommunicerar med t ex kommunen eller andra myndigheter.

Själva orden Aktiva Seniorer förekommer ju väldigt ofta och nu har till och med vårt bi blivit använt av en förening på en ort. Det är bra att vi uppmärksammar detta och att alla vet vad som gäller.

Inom kort kommer vår sekreterare att sända ut information om stämman 2014 och jag hoppas att ni tar del av den, så att ni i god tid tar upp frågan om ombud och även inspirerar till att delta i golftävlingen som sker i samband med stämman.

Tänd ljus och ha det gott i höstmörkret hälsar
Ing-Marie

 

Kungsbacka i oktober 2014

Hej alla Aktiva Seniorer!

Det är höst och full aktivitet i föreningarna. Ett par samråd är avklarade och det känns väldigt bra att samråden ses som viktiga och något som man vill ha kvar. Jag tycker det är roligt att se tillbaka på just den biten. Det var dåvarande kassören Per Noordh som talade varmt för att utveckla samråden och eftersom jag själv tyckte att detta var en god idé har jag arbetat för denna form av utbyte mellan föreningarna under snart femton år. Det har framkommit att ordförandekonferenser kanske inte behövs och detta får naturligtvis diskuteras.

En återkommande fråga är varför vi inte har någon gemensam tidskrift, en annan är varför förbundet inte syns. Det är uppenbarligen så att våra medlemmar i föreningarna är ovetande om att vi är ett förbund. Och de som till äventyrs vet det jämför FAS med de större pensionärsföreningarna vad gäller tidningar, annonser och stora evenemang. Det finns förslag som framkommer på samråden och dessa måste grundligt diskuteras och utvärderas.

I höst deltar representanter för valberedningen i samråden och detta kanske bör göras oftare så att man får tillfälle att följa arbetet i föreningarna och lättare hitta nya personer som vill åta sig ett uppdrag i förbundsstyrelsen. Det blir intressant att ta del av allt det som tas upp på samtliga samråd och vid förbundsstyrelsens nästa möte om ett par veckor blir detta naturligtvis en viktig punkt.

FAS har liksom många andra ideella organisationer stora utmaningar framför sig. Vi märker att flera föreningar har tagit lite för lätt på förnyelse av styrelsen, även på val av valberedningar och nu börjar det märkas när flera lägger ner.

Rekrytering av medlemmar sker fortfarande mest genom mun mot mun metoden, vi kanske måste fråga oss om det är tillräckligt i framtiden.

FAS finns fortfarande i mina tankar dagligen och jag hoppas att jag får många synpunkter på hur vi bäst skall komma vidare i vår utveckling.

En intressant och givande höst önskar jag er alla.

 Ing-Marie


Kungsbacka i september 2014

 Hej alla Aktiva Seniorer!

Den sköna sommaren lider mot sitt slut även om värmen fortfarande dröjer kvar på sina håll. Höstaktiviteterna har dragit i gång för fullt av vad jag kan se på hemsidor och i program.

För förbundsstyrelsens del ligger nästa möte en bit in i oktober. Innan dess sker några samråd och det kommer säkert att bli givande diskussioner. Förbundets valberedning deltar i olika samråd.

 Det har blivit ett uppehåll i mitt skrivande för trots varm sommar kom lite ohälsa in i bilden vilket gjort att lusten och orken att skriva inte varit på topp.

Ibland kommer frågan om annonsörer i våra programblad upp. Bra om ni har synpunkter och delger mig dessa. Kanske något att diskutera på stämman.

En angelägen fråga är hur det blir med avtalet med SJ. Tyvärr har Jing som var en god kontakt övergått till annan verksamhet inom SJ och den som skulle bli vår nya har jag inte lyckats få kontakt med ännu. Så jag har bara muntligt besked att rabatten på 50 % skulle utvärderas och att 10 % kvarstår, det går ju att boka även på nätet. Hoppas komma med ett ordentligt besked inom det närmaste.

Förbundsstämman i Karlskrona 2014 håller på att planeras och det blir tid för både arbete, underhållning och trevlig samvaro hoppas jag.

Tills vi hörs igen önskar jag alla en fin höststart hälsar

Ing-Marie

                                     

 

                                                                                                                   

Kungsbacka i maj 2013                                         

Hej alla Aktiva Seniorer!

Det har varit sparsamt med brev från mig, å andra sidan har jag träffat väldigt många av er sedan jag senast skrev. En intensiv vår med många aktiviteter vilket ju är glädjande.  

Förbundsstyrelsen har inte möte förrän i oktober men vi kommunicerar med varandra om ni har frågor som kräver snabbt svar.

Själv är jag också tillgänglig via mail och telefon men tänker jag ta en paus nu och hämta nya krafter inför nästa verksamhetsperiod.

Med dessa få rader önskas ni alla en riktigt fin sommar av

Ing-Marie

 

 

 
     
 

   

Kungsbacka mars 2013

Hej alla Aktiva Seniorer!

Det var ett tag sedan jag satte mig ner för att skicka er en hälsning. Jag känner att tiden har sprungit ifrån mig. Visserligen är det inte vårväder men vårmånaden närmar sig. Nu har alla årsmöten klarats av och flera jubileer i samband med dem. Alltid lika roligt att få ta del av hur man avslutar ett år med eller utan fest.

Hoppas att många skickar in bilder så att vi kan gå in på hemsidorna och få inspiration till kommande avslutningar och jubileer.

Förbundsstyrelsen har haft styrelsemöte och tagit del av enkäten, vår sekreterare gjorde ett bra jobb för att vi skulle få fram så många som möjligt till mötet. Vi kommer att under konferenserna återkomma med redovisning och ge tillfälle till diskussion om hur vi går vidare.

En fråga som berör både stora och små föreningar är val av kassör. Det är svårt att hitta personer som vill åta sig detta jobb och vi behöver tänka till hur vi i framtiden skall få enhetlighet i redovisningen.

Lars Hellström kommer att delta i konferenserna och föra diskussion om detta. Nu kanske någon tycker att det är en fråga för föreningens kassör men i det här skedet är det ordföranden i föreningen som först behöver vara informerad och ha synpunkter.

Flera föreningar har hört av sig och talat om att man fått nya medlemmar som gillat att rabatten på SJ nu också gäller för FAS. Själv har jag träffat flera som nu gärna tar tåget i stället för bilen.

Även rabatter lokalt uppskattas på t ex biltvätt, blommor med mera.

Ibland får jag förfrågan om presentkort är skattepliktiga, om man ger bort ett sådant på en viss summa till t ex ledare eller styrelsemedlemmar. Mitt förslag är att man i stället för presentkort, bjuder den man vill uppmärksamma på en dagsutflykt man gör, eller på en föreläsning eller ett studiebesök. Kanske något att fundera på skicka gärna in era tips hälsar

Ing-Marie

 

 

Kungsbacka i januari 2013

Hej alla Aktiva Seniorer!

Ett nytt år med nya utmaningar, möjligheter, motgångar och glädjeämnen. Vi önskar väl alla att vi skall få ha hälsan och träffas i olika sammanhang och jag hoppas att Aktiva Seniorer kan fortsätta vara en plats dit man kommer för att finna en stunds trivsam gemenskap.

Det gäller även styrelsearbetet. Det märks väldigt väl att om styrelsemedlemmarna trivs med varandra så fungerar föreningen bra. Det gäller också att komma ihåg valberedningen, det kan vara klokt att ha god kontakt med den. Tyvärr har vi fortfarande föreningar som inte har någon valberedning, hoppas att det åtgärdas under det här året.

Alla som gör så fina insatser måste också unna sig att ha roligt. Jag får den stora förmånen att vara med om många jubileer och några som riktigt slog klackarna i taket för att fira sina fem år var föreningen i Värnamo. Gå in på deras hemsida och titta på härliga bilder på glada entusiastiska medlemmar.

På förbundsstyrelsens senaste möte ägnade vi bl a tid åt den enkät som ni nu jobbar med men det handlade också mycket om ekonomi. Det stundar ordförandekonferenser, och samråd under året och förbundsstämma nästa år. Förhoppningen är att inte ekonomin skall hindra föreningarna att delta i arrangemangen.

Några siffror om hur läget är just nu beträffande medlemsantalet har jag inte, men många föreningar har talat om att man fått nya medlemmar sedan vi fick det senaste avtalet med SJ om rabatten som kan bokas även via nätet och telefon. Det känns ju bra att vi inte står utanför. Vi jobbar också med att förbättra hemsidan, vi har fortfarande hjälp av Joel, och från förbundsstyrelsen har Rolf Bååth fått i uppdrag att tillsammans med Joel se vad som kan göras. Har ni idéer så kontakta någon av dessa.

I mars sammanträder styrelsen nästa gång och sedan kommer jag att träffa en del av er i april på konferenserna. Det är alltid lika roligt när någon ringer eller mailar jag försöker att återkomma så snabbt jag kan om jag inte är hemma och svarar direkt.

Det är lite för tidigt att tala om vår men ljusare har det i alla fall blivit

hälsar Ing-Marie

 

 

Kungsbacka i december 2012

 Hej alla Aktiva Seniorer!

 Vilken vinter det har blivit. Säkert till glädje för alla som älskar snö, skidåkning och pulkaåkning med barnbarnen. Själv är jag ingen stor anhängare av vintern främst med tanke på halkan.

När jag häromdagen stod vid en busshållplats och väntade på en försenad buss önskade jag att det fanns fler busskurer av den sort man har i Umeå. Jag såg på TV att deras busskurer med värme och ljus var rena hälsokuren. Jag unnar umeborna detta, deras mörka period är längre än min.

Den 5 december var det riktigt busväder i Stockholm, jag minns det av det skälet att jag just den dagen besökte SJ:s huvudkontor med anledning av våra rabatter. Och det besöket var värt både snön och lite tågförseningar. Här lite nyheter.

Vi har kvar 50% på utvalda tågavgångar  och dessa biljetter kan enbart köpas på 22 ställen (du hittar dem på www.sj.se under försäljningsställen). Kom ihåg att ta med medlemskortet. Detta avtal gäller till 2013-08-31.

Men från ungefär mitten av januari 2013 får vi 10 % rabatt på alla avgångar med SJ, gäller både 1:a och 2:a klass. Dessa biljetter kan du boka på nätet, tfn eller i SJ: resebutiker.  Datum när det börjar gälla och den kod du skall ha för bokning kommer vi att få om någon vecka och jag sänder meddelande omgående. Men fortfarande gäller att medlemskort  måste kunna uppvisas för tågpersonalen vid anmodan.

Det känns riktigt bra att vi betraktas som en viktig grupp resenärer och jag hoppas att många kommer att ta tåget som alternativ till bilen. Jag är medveten om att SJ inte kör så många tåg i södra Sverige men det kan vi inte göra mycket åt, våra vänner i norr kan kanske utnyttja erbjudandet bättre när Botniabanan fungerar.

För mig återstår att tacka er alla för det år som gått och njut av välförtjänst vila under de kommande helgerna, så hörs vi igen på det nya året.

En God Jul och Ett Gott Nytt År
önskar Ing-Marie

 

 

Kungsbacka i november 2012

Hej alla Aktiva Seniorer!

Det är dags att börja summera höstens verksamhet lite även om en hel del arbete återstår. Mitt intryck är att det har fungerat i stort sett bra med samråd som har varit. Vi har kvar vårt samråd Nord innan vi är klara.

 Det är fantastiskt att ta del av det som diskuteras och planeras både när det gäller att tackla minskat medlemsantal, bekymmer med lokaler, finna nya funktionärer och klara ekonomin. Min förhoppning om att dessa möten skall ge upphov till fler kontakter och samarbete mellan föreningar ser ut att bli verklighet vilket är glädjande.

Man kan tycka att vi gör ungefär samma saker men det är rätt stora skillnader som kommer fram när föreningarna presenterar sina program. T ex satsar någon på flera fester om året, någon gör många resor, en del har enormt många cirklar, någon har mycket avancerade föreläsningar eller gör ett stort antal studiebesök, någon är känd för att alltid ha hembakat till kaffet o s v. Här kan man tala om mångfald. Är du nyfiken på vad som framkommit i andra samråd än ditt eget så hör av dig så hjälper jag till så du får ta del av detta.

Tyvärr har vi fortfarande några föreningar som inte deltar och det får bli förbundsstyrelsens sak att ta reda på anledningen. Det är inte av ekonomiska skäl eftersom även resorna inte har kostat föreningen något under 2012. Vi återkommer när vi har svar.

Vi har också några föreningar som behöver hjälp med att organisera sin verksamhet på ett sätt som gör det både roligare och enklare att arbeta i styrelsen. Och det kommer säkert att lösa sig för dessa, eftersom viljan finns att förändra. Det kan bli fråga om sammanslagning av ett par föreningar.

Eftersom vi är en ideell organisation och allt arbete utförs av ideella krafter så måste det kännas roligt att vara med i styrelser och olika grupper. Det vi gör syftar till att göra människor glada och då behöver vi också få vara glada för att det skall fungera bra.

Jag återkommer ofta till att vi alla behövs såväl stora, medelstora som små föreningar, det är viktigt!

Men vi talar kanske inte så ofta om våra riktigt stora föreningar, de med över tusen, ja över 1500 medlemmar. Det är ett otroligt arbete som styrelser och kommittéer gör, inte minst administrativt. Ni får säkert uppmuntran och tacksamhet från era medlemmar och jag instämmer.

Kom ihåg att köra försiktigt i vintermörkret och se upp när halkan kommer, eller rättare sagt se ner!

Hösthälsningar från
Ing-Marie

 

 

 

Kungsbacka i september-oktober 2012

 Hej alla Aktiva Seniorer!

 Brittsommar eller indiansommar, ja det är den månaden vi går in i nu. Att märka någon skillnad vad beträffar vätan är inte lätt, däremot är ju värmen kvar på sommartemperaturer enligt meterologerna.

 Hög är temperaturen i alla fall i våra föreningar där det sjuder av aktiviteter inom alla möjliga områden. Visst är det roligt att hjälpa till att sätta guldkant på både sin egen och andras vardag.

 Glädjande nog har FAS ökat sitt medlemsantal under 2011, inte så jättestora förändringar men det går åt rätt håll. Det känns alltid roligare att arbeta när det går bra. Det hoppas jag att ni alla tar till er och känner att det är viktigt det ni gör.

 Även i förbundsstyrelsen arbetar vi med frågor som mest berör våren 2013 men också mer närliggande, som var vi kan starta nya föreningar. Hoppas att kunna återkomma med positiva tongångar i nästa brev.

Flera samråd är avklarade och resten sker de närmaste veckorna. En del frågor har lämnats åt förbundsstyrelsen att utreda och vi jobbar på det under hösten.

Det är ganska tydligt att där föreningar samarbetar där sker det en hel del, inte bara gemensamma resor utan även kurser på lite högre nivå. Man kan åstadkomma mer om man är flera tror jag.

 De närmaste veckorna har jag flera besök inbokade bland andra SJ och jag återkommer så snart jag har några nyheter att meddela.

 Ha det bra, man kan alltid tända ljus och jaga bort mörkret hälsar

Ing-Marie

 

 
 

 

Kungsbacka i augusti 2012

Hej alla Aktiva Seniorer!

Hoppas att ni haft det skönt och avkopplande även om vädret inte alltid ställt upp. Men det beror ju dels på var vi bor och vilket väder som tilltalar oss.

Verksamheten har redan kommit igång i många föreningar och flera samråd är på gång under september och oktober.

Frågor, rörande resor t ex avbeställningsskydd, återbetalning, bindande anmälan. Sponsring och marknadsföring, skall Förbundet göra PR för FAS och i så fall på vilket sätt? Hur skall vi ta vara på den kunskap som våra medlemmar besitter?  Kan vi tipsa varandra om att anlita medlemmar från en närliggande förening att hålla föredrag/kåsera? Ja det finns mycket att fundera på och jag hoppas att vi tillsammans under höstens träffar kommer fram till bra lösningar.

Jag vet att många föreningar har stor framgång både med medlemsrekrytering, lätt att få nya styrelsemedlemmar o s v. Men skall FAS leva vidare och framför allt – skall vi utvecklas och finna nya vägar så måste vi hjälpas åt. Det gäller att dels starta nya föreningar dels hjälpa upp medlemsantalet i de föreningar där det tenderar att svikta. Vi behöver vara fler som är aktiva i detta.

Förbundsstyrelsen har nästa möte 18-19 september, hör gärna av er om ni vill att vi tar upp något speciellt eller har råd och idéer om vår verksamhet, jag välkomnar det.

 Njut av sensommarvärmen hälsar

Ing-Marie

 

 
     
 

 

Kungsbacka i maj 2012

Hej alla Aktiva Seniorer

Tack för stämmans förtroende att välja mig till ordförande för ytterligare en period.

Även om jag fortfarande känner samma engagemang och glädje att arbeta för oss alla i organisationen som jag alltid gjort, känns det lite oroligt emellanåt. Åren går och yngre blir man ju inte, jag kan bara hoppas att hälsa och krafter kommer att räcka till.

Men tillsammans med styrelsen och stödet från er känner jag det hoppfullt att vi skall utveckla vårt förbund och vara en god resurs för föreningarna.

Förbundsstämman i Sundsvall blev mycket trevlig tyckte jag. Att tillsammans med så många medlemmar ur Sundsvallsföreningen vara med och fira deras 20 år kändes fint. Det uppskattades att så många tagit sig till stämman ”mitt i Sverige”. Kanske bidrog det billiga priset på SJ något, vi får hoppas att vi får fler sådana erbjudanden.

Någon har efterfrågat en sammanställning av det som diskuterades i de olika grupperna under eftermiddagens arbetspass. Vi får återkomma till det lite längre fram.

Men vid en fråga ”hur gör ni för att få med så många deltagare på allt ni gör” blev svaret från Grästorp ”jag tror det beror på att vi har så roligt”. Tänk det tror jag också!

Tack för de här två åren och jag önskar er ett skönt och avkopplande sommaruppehåll.

Ing-Marie

 

 
     
 

 

Kungsbacka i april 2012

 Hej alla Aktiva Seniorvänner!

 Visst är det verkligt aprilväder! När jag först började på det här brevet (blev uppskjutet ett antal gånger) sken solen från en klarblå himmel och jag tänkte skriva om hur härligt det är när våren kommer tidigt. Men mycket har hänt sedan dess, regn, snö, mycket vind men lite sol då och då.

Precis som livet, ömsom vin, ömsom vatten. Ibland gör man saker som är mindre genomtänkta och då får man göra om och förhoppningsvis göra bättre. Hoppas att våren också bättrar sig.

 Till det verkligt glädjande hör att så många kommer till förbundsstämman, och att många från hemföreningen sluter upp till middagen. Jag ser fram emot att få träffa er alla.

Ambitionen har varit att stämman skall bli ett tillfälle där man kan träffas och diskutera med de föreningar som har likartade problem och kanske få nya idéer och lösningar som passar bra i den egna verksamheten.

Vi hoppas också att kunna ge goda exempel på hur man samarbetar med närliggande föreningar vid resor och större sammankomster. Tillfällen att föra ”det goda samtalet” helt enkelt.

 Vårmånaderna är en hektisk tid med arbete i den egna föreningen och även med förbundsstämman.

Dessutom några trevliga utflykter som man gärna vill vara med på.

Hoppas att ni alla har tid att njuta av den spirande grönskan, lyssna till fågelsången och träffa goda vänner för en pratstund, kanske i solsken.

 Det var allt för denna gång hälsar

Ing-Marie

 

 
 

 

Kungsbacka i mars 2012

 Hej alla Aktiva Seniorvänner!

Förbundsstyrelsen håller för närvarande på med planeringen av förbundsstämman och därför blir detta brev ganska kort.

Jag påminner om att det finns möjlighet att åka billigt till Sundsvall med SJ om man är ute i god tid. Kom ihåg att om ni kommer med tåg så har konferensanläggningen specialpris på taxi.

 Jag efterlyser också lite reportage med bilder både från norr och söder, lägg ut det på hemsidan så att vi alla kan följa vädret i vårt avlånga land. I Japan rapporterar man körsbärsblomningen från olika delar av landet så att man kan se hur långt blomningen har kommit. Här i Kungsbacka har jag ännu inte sett några vårliga växter men strandskatan har kommit.

Jag antar att många håller på med planeringen av höstens program och har ni någon speciell föreläsare eller resa så tala gärna om det. Idéer tar de flesta tacksamt emot.

Träffar och utflykter på söndagar har visat sig vara populärt på en del ställen.

 Jag återgår nu till arbetet med stämman och hoppas att vi ses då.

Ta er tid att njuta en stund i solen när den visar sig hälsar Ing-Marie

 
 


Kungsbacka i februari 2012.

Kära vänner!

Fram tills nu har jag varit förskonad från några större dataproblem men nu har det hänt också mig - en riktig krasch när datorn rensades från virus (av proffs) och alla dokument är borta. Så det blev att plocka fram en gammal dator. Men jobbigt är det!

Jag har under januari och februari gjort många föreningsbesök och det har varit mest positivt även om det finns problem här och var. Jag föredrar att lyfta fram ett par positiva exempel.
Ett samtal med Berit i Mariestad gjorde mig glad resten av dagen. Hon fullkomligt sprudlade av energi och idéer och berättade att föreningen var nära att "slockna" men de var några stycken som tog tag i det och nu går det hur bra som helst.Man har trevligt i styrelsen, medlemmarna kommer och är nöjda och man knyter nya kontakter. Jag kan bara gratulera och glädjas med er.

En som kan skriva och marknadsföra FAS är Ewa i Växjö ett strålande exempel på. Det kom ett brev med ett urklipp ur en tidning där rubriken gick direkt in i hjärtat "Kunskap känner inga åldersgränser" och hela artikeln är helt underbar att läsa. Jag skall försöka få Ewa att lägga in den på hemsidan. Tack Ewa för artikeln!

Det finns säkert fler exempel, skriv och berätta.

Någon förening har efterlyst hjälp med samordning av föreläsare. Förbundsstyrelsen tog vid senaste mötet ett beslut om förlustgaranti som kanske kan hjälpa en del.Ytterligare ett beslut togs om att vi föreslår stämman att vi inte längre skall vara medlemsorganisation i något studieförbund. Mer om detta i kommande protokoll.

Södra Berget i Sundsvall har en fantastisk utsikt så det vill till att programmet får deltagarna i stämman att slita sig från fönstren. Jag hoppas att väldigt många skickar representanter och även uppmanar medlemmarna att passa på att få ett par trevliga dagar med fint boende, god mat och trevlig samvaro. Det är viktigt att alla vet att man kan delta och ha yttranderätt även om det är ombuden som röstar.

SJ kommer att ha ett specialpris under maj månad. Det gäller alla och hela landet 145:- i andra klass, 290 i första klass. Södra Berget har evtal med Taxi kurir om fast pris 150:- mellan jvgstn och hotellet. Mer information kommer och det går utmärkt att komma med frågor till mig.

Det var allt för denna gången hälsar Ing-Marie

 
 

 

Kungsbacka i januari 2012

Hej kära FAS vänner!

Ett sätt att starta ett nytt år är att blicka tillbaka på det år som gått och begrunda resultatet av det man åstadkommit eller inte åstadkommit. Själv föredrar jag att inte titta i backspegeln utan se framåt och försöka göra något bra av det år som ligger framför mig.

Jag har hunnit träffa många av er i olika sammanhang och har förstått att planeringen för hösten redan är igång. Och det är ju så det skall vara, det gäller att ha framförhållning både när det gäller medverkande i program och uppbokning av lokaler.

Men ibland hjälper inte framförhållning, det känns inte särskilt roligt när man utan förvarning får 100 % påslag på hyran för möteslokalen. Är ekonomin då inte i balans blir det knepigt att få det att gå runt.

Ett par av våra minsta föreningar har hamnat i det läget där merparten av medlemmarna kommit upp i mycket hög ålder och inte längre orkar delta i några arrangemang. Orsaken till stagnationen kan man naturlitvis fundera över. En tydlig sådan kan jag se och det är att man inte deltagit i samråd eller stämmor, en annan är att det varit trevligt med den grupp man är och inte gjort några försök att förnya sig. Ensam är inte alltid stark, vi behöver varandra.

På förbundets nästa styrelsemöte skall vi diskutera detaljerna kring stämman och sedan skicka ut inbjudan med tider och avgifter. Eftersom det blir lite längre resa för många gäller det att i god tid diskutera samåkning i bil och att vara ute i tid att beställa tågbiljetter, 90 dagar innan avgång är biljetten som billigast (utom på de platser där man kan åka med ytterligare rabatt) 

Höstens samråd skall också planeras och det finns anledning att titta över indelningen. Det skall ju vara möjligt att delta i det samråd som geografiskt ligger bäst till men samtidigt måste vi se till att där det är glest med föreningar ändå blir intressant att delta. Kanske behöver vi se över reskostnaden för några.

Ja detta är några funderingar så här i början av året. Jag ser fram emot att träffa er och hoppas också att ni skickar in några trevliga bilder och små referat till vår hemsida.

 Varma hälsningar från

Ing-Marie

 

 

 

 

Kungsbacka i december 2011

Hej alla Aktiva Seniorer!

November månad levde upp till sitt rykte som grå sådan med regn och stundtals storm. Många har fått skador på hustak både hemma och på sommarställen men förhoppningsvis har inte några personskador skett.

Genom mitt engagemang i FAS har jag blivit mer uppmärksam på vad som händer på olika platser i Sverige både det som gläder och det som är mindre roligt. Ofta tänker jag på människor i orter där våldsdåd har inträffat, hur jobbigt och oroligt det måste kännas och då hoppas jag att man har någon att prata med i sin förening.

Själv är jag ingen idrottsfantast men när jag hör att det gått bra i fotboll eller någon annan idrottsgren i någon ”FAS – ort” känner jag glädje för deras skull.

Häromdagen läste jag (i en veckotidning) om en man från Uppsala som fått utmärkelse som Årets pärla. Han är med i en fixargrupp där äldre och ensamma kan få hjälp med diverse saker. Bland hans många engagemang nämner han att han är med i ”Aktiva Seniorer” där han ingår i ett matlag och lär sig laga mat, ungkarl som han är så är det viktigt! Trevlig läsning!

Under de kommande månaderna jobbar styrelsen med utvärdering av konferenserna och med arbetet inför stämman i maj. Jag hoppas att riktigt många tar sig tid att vara med och tillsammans med FAS Sundsvall fira föreningens tjugo år. Själva ser de fram emot att delta och för många är det första gången de kommer att vara med på en förbundsstämma.

Jag vill tacka er alla för året som gått och önskar er en period då ni kan ägna er åt familj och vänner och ladda batterierna inför det nya året.

God Jul och Gott Nytt År
önskar
 Ing-Marie

 

 

Kungsbacka i september

Hej alla Aktiva seniorer

Just nu känns sommaren långt borta och kort var den också i alla fall för mig. Jag är ingen vän av mörker men kan uppskatta en regnig kväll med en bra bok.

Det känns också bra att ägna en sådan kväll åt att skriva några rader till er. De flesta startar höstens verksamhet i augusti och av rapporter att döma har tillströmningen varit god på både månadsmöten, luncher, studiebesök och resor. Om ni tittar på föreningarnas hemsidor så seni vilka fantastiska program man erbjuder sina medlemmar.

Själv har jag haft nöjet att träffa många av er under denna månad, vi har genomfört tre av fyra ordförandekonferenser.  Endast några få föreningar har inte medverkat av olika anledningar, sjukdom eller annat förhinder. Jag kommer att kontakta dessa så att alla får samma information och också kan ge sina synpunkter. Det har varit livliga, intressanta och givande diskussioner och genom att det förts anteckningar har förbundsstyrelsen nu ett bra underlag att arbeta vidare med.

Jag kan konstatera att vi har en bit kvar tills vi når full användning av datorn som kommunikationsmedel. Många har inte koll på förbundets hemsida där man hämtar information om både det som ligger öppet och det som vi lagt under Föreningsservice där man behöver en kod för att komma åt den informationen.  

Många vill ha hemsidan mer ”levande” och det kan den bara bli om föreningarna skickar in bidrag till sidan. En liten blänkare på förbundets hemsida om något intressant som händer i föreningen och sedan en hänvisning till sin egen sida ökar intresset att gå in på olika hemsidor. Bilder väcker ju alltid intresse och extra uppmärksamhet.

Det återstår också några jubileer i höst och det är verkligen roligt att få vara med på dessa trevliga tillställningar – se där, en ljusglimt till i höstmörkret!

Förbundsstyrelsen har möte den 18 oktober och kommer då att arbeta med de synpunkter som framkommit under konferenserna samt också med förbundsstämman i Sundsvall 25/26 maj 2012.

Det kan bli ett annorlunda upplägg med utgångspunkt av vad vi diskuterat vid konferenserna, det får visa sig när vi går igenom alla anteckningar. Har ni önskemål om något särskilt som ni tycker att vi skall ventilera så hör gärna av er.

Tills vi hörs i oktober önskar jag trevlig fortsättning på höstverksamheten.

Ing-Marie Noréen

 
 
 

 

Kungsbacka i juni 2011

Hej alla Aktiva Seniorer!

Det är dags att summera inför sommarens uppehåll. För min del kan jag bara konstatera att ambitionen har varit högre än vad tid och krafter har medgivit. Det finns så mycket kvar att göra som kan göra vårt förbund och därmed våra föreningar bättre rustade för kommande år. Inte minst när det gäller föryngringen både i styrelser och bland våra medlemmar. En blandning av äldre och yngre seniorer är än så länge i många föreningar en önskedröm. Låt oss hjälpas åt att förverkliga drömmen.

Jag ser mycket fram emot september då jag får tillfälle att möta er på de konferenser som förbundet tagit initiativet till. Jag hoppas att vi tillsammans kan ställa upp vissa mål och hur och när vi skall nå dem. Det gagnar i slutänden både stora och små föreningar.

Jag får ofta höra att man inte vill ha fler medlemmar för det finns inte plats i de lokaler man har, att det är dyrt att hyra större om det överhuvudtaget finns några tillgängliga. Vi vill dessutom att de skall vara trivsamma med bra läge och tillgång till parkering och bussförbindelse. Inte helt lätt att uppfylla alla dessa önskemål men det finns bra exempel på hur man i olika delar av landet har löst detta. Just du kanske sitter inne med en bra lösning, låt oss ta del av den när vi träffas.

Vi har i förbundsstyrelsen diskuterat att vi bör bilda en grupp av intresserade personer som är beredda att komma med förslag hur vi skall marknadsföra oss speciellt på nätet men också på andra sätt. Det blir intressant att ta del av utvärderingen av projektet med närradio som FAS Malmö genomför i höst. Men det behövs mer!

Det kommer att bli stor konkurrens om de personer som den närmaste tiden avslutar eller minskar sin arbetstid och söker en meningsfull fritid. Vi gör attraktiva program med stort utbud som är till både nytta och nöje. Men låt oss inte glömma bort att propagera för att det är både meningsfullt och trevligt att arbeta i en förenings – eller förbundsstyrelse. Och då tror jag det är nödvändigt att vi för det första ser till att alla föreningar har en hemsida, att vi alla aktivt arbetar med e-post adresser, självklart inom styrelserna men också att vi fortsätter (eller börjar) med e-postadresser till medlemmarna.

För att ingen skall tro att jag är en hängiven datanörd vill jag bara säga att så är inte fallet. Inte sällan är jag beredd att kasta datorn i soptunnan när den krånglar. Men jag är tillräckligt miljömedveten för att avstå, och det är långt till återvinningen.

Inget går upp mot det personliga samtalet/mötet och det är en av anledningarna till att jag med både glädje och stor förväntan ser fram emot september. Men just nu är naturen vacker och värmen är på väg. Låt oss alla njuta av en välförtjänt paus antingen vi föredrar sol och bad eller hängmattan med favoritboken.

Med varma hälsningar
Ing-Marie

 

 

 
     
 


Kungsbacka i april

Hej alla Aktiva Seniorer

Äntligen har det blivit både ljusare och varmare åtminstone i vissa delar av landet.

Det verkar vara full fart på utflykter och resor både långa och korta, det är glädjande att höra. Årsmötena är avklarade och av de rapporter jag fått från föreningarna verkar man nöjda med året som gått. Många ökar sitt medlemsantal medan andra ligger kvar på samma nivå som tidigare.

Flera har aviserat att det varit svårt att få nya styrelsemedlemmar och speciellt i de föreningar där man inte har haft någon valberedning  har det varit extra besvärligt. På samråden har frågan varit uppe och man har tipsat varandra om olika sätt att rekrytera. Jag tror att vi är många som vill veta hur det går med rekryteringen av lite yngre personer. Skulle ni som har gjort försök, antingen de var lyckade eller ej, kunna delge oss resultatet?

 Frågan om en medlemstidning är uppe då och då till diskussion. Somliga anser att det är för dyrt och ”ute” med en papperstidning och förespråkar en nätbaserad tidning, andra tycker tvärtom. Jag ser gärna att ni som har synpunkter drar igång en diskussion så får vi se vad den utmynnar i.

 Förbundsstyrelsen träffas i maj och kommer att lägga fast programmet för ordförandekonferenserna som sker i höst. Inbjudan kommer före sommaruppehållet.

 Glad påsk och en härlig försommar!

 Vi hörs i maj hälsar

Ing-Marie

 
 
 


Kungsbacka i mars

Hej alla Aktiva Seniorer

Just när jag skulle skriva att det börjar våras kommer det ett riktigt snöoväder, men det är bara att ta nya tag och gilla läget.

Det kommer många frågor och många rapporter eftersom de flesta har årsmöte i denna månad. Det känns bra att få ta del av föreningarnas verksamhet antingen det gäller problem eller som ibland -  något som var riktigt lyckat som i Örebro. Det är lätt att sätta sig in i den glädje en relativt ny ordförande känner när ett så stort arrangemang är avklarat.

Skriv gärna och skicka till hemsidan så att alla kan få inspiration om såväl stort som smått.

Vid förbundsstyrelsens senaste möte avhandlade vi bland annat ordförandekonferenserna i höst samt stämman 2012. Konferenserna kommer att genomföras i

Umeå den 8 september
Jönköping den 14 september
Västerås den 15 september
Borås den 28 september

Förbundsstämman 25-26 maj 2012 förläggs till Sundsvall, det kan vara dags att flytta den någon gång lite längre norrut, och dessutom firar Aktiva Seniorer i Sundsvall 20 år.

Som ni kan lägga märke till kommer fler och fler hemsidor att bli klara, några i vår och resten blir i höst, förhoppningsvis i tid så att man kan få in sitt höstprogram. Snygga, enkla hemsidor är målet.

Klistermärket blev efter diskussion lite mindre i formatet än det förslag vi fått från tryckeriet, det blir ett enkelt, billigt märke att sätta på t ex bilrutan, portföljen, resväskan.

Nya föreningar hoppas vi att vi kan komma igång med i höst, förberedelser sker nu under våren.

För egen del är kalendern ganska fulltecknad men jag har alltid tid om någon vill nå mig och diskutera något antingen på telefon eller via e-post.

 För mig är ”Vi gör det roligare att bli gammal” verklighet och det hoppas och tror jag att våra medlemmar också tycker.

 Vi hörs i april när våren har kommit hälsar

 Ing-Marie

 
 

                                                                                      

Kungsbacka i januari

 Hej alla Aktiva Seniorer!

Tiden går fort och januari är på väg att ta slut. Det är roligt att ta del av rapporter från föreningar som direkt efter helgerna samlar 30-50% av sina medlemmar på första månadsmötet. Det tyder på att man uppskattar och längtar efter den gemenskap som samvaron hos oss ger, att känna att man blir väl mottagen och sedd betyder mycket för oss alla.

Det är populärt idag att använda orden Aktiv och Senior. Hur kan de orden bli kännetecknande för just vår organisation? I förbundsstyrelsen diskuterar vi detta och jag är övertygad om att det finns många i föreningsstyrelserna som har goda förslag så låt oss hjälpas åt!

Våra samråd är viktiga för utbyte mellan föreningar och för att ge möjlighet till samverkan, dessutom en länk mellan föreningar och förbund. I dag utgår vi från vad som är praktiskt ur geografisk synpunkt och föreningen själv bestämmer vilket samråd man vill delta i. Vissa samråd blir väldigt stora medan de på andra håll blir alltför små för att utbytet skall bli maximalt. Hur kan vi förändra detta?

 En väg är att bilda nya föreningar i områden där det är glest med föreningar, och det finns alltid med på förbundsstyrelsens agenda. Men för närvarande har vi prioriterat att stödja nybildade föreningar så att dessa växer.

Kan vara på sin plats att påpeka att föreningarna samarbetar med olika studieförbund. Jag får en del frågor om detta och mitt svar är att man gör det som bäst gagnar föreningen.

Många med mig följer säkert vad som händer inom de stora pensionärsorganisationerna och där diskuterar man namnbyte och sammanslagningar och man är långt ifrån överens, men det viktigaste är att man diskuterar.

Min nyårsönskan är att vi alla hjälps åt att stärka och utveckla vår organisation. På vilket sätt det skall ske finns säkert många synpunkter. Låt din kreativa förmåga komma fram, det är bättre att många gör lite än att få gör för mycket.

 Vi hörs i februari hälsar

 Ing-Marie

 

 

 
 
 

 

Kungsbacka i december 

Hej alla Aktiva Seniorer!

Snart är det årets kortaste dag så det gäller att skynda sig att uträtta det som man vill ha gjort i dagsljus. De flesta föreningar har haft avslutning och även gjort vårens program klara.

Att det varit en livlig december framgår inte minst av alla meddelanden som strömmat in i inboxen och planerna för verksamheten nästa år verkar inte avta. Det känns bra!

Det vore trevligt om någon/några föreningar skickade in en liten rad under senaste nytt och berättade om något speciellt program eller möte som man haft under hösten. Det är inspirerande att ta del av och kan ge upphov till nya tankar och idéer.

En välförtjänst paus väntar och jag hoppas att ni alla får njuta av den. Vi hörs igen i januari.

God Jul och Gott Nytt År
önskas ni alla

 Ing-Marie

 

 
 
 

 

Kungsbacka i november

Hej alla Aktiva seniorer!

För oss som inte är så förtjusta i november känns det skönt att vi har kommit igenom mer än halva månaden. Det behövs ljus i mörkret och det kan man få både genom att tända ljus men det som lyser upp mest är tillfällena då man träffar Aktiva seniorer på möten, resor och jubileer. Då tycker jag det stämmer att ”Vi gör det roligare att bli äldre” (eller gammal om du föredrar det).

Förbundsstyrelsen har haft möte och vi jobbar med olika frågor Vi gick igenom anteckningarna från våra samråd, alla i styrelsen har ju deltagit i något eller några på olika orter. Det framkom bl a att man vill att förbundsstyrelsen skall formulera hur man uppfattar och löser de uppdrag som den ålagts av förbundsstämman. Genomföra utbildningar, skapa diskussionsforum på nätet, genomföra temamöten, påverka att datoranvändandet blir större plus mycket annat. Förbundsstyrelsen tar naturligtvis till sig detta och skall på bästa sätt arbeta med uppgifterna.

Förbundsstyrelsens behandling och beslut i vissa frågor finns i protokollen som tas fram under Föreningsservice, vilket visat sig inte vara bekant för riktigt alla.

När det gäller utbildningar beslöt förbundsstyrelsen vid sitt möte att under september 2011 genomföra ordförandekonferenser på fyra platser i landet.

Det är önskvärt att föreningarna själva tar initiativ och skickar in material som kan vara av intresse. Vårt mål är att alla föreningar skall ha egen hemsida och vi hoppas att detta snart skall bli verkligt.

Vi märker att många har problem att få medlemmarna att ställa upp i styrelsearbetet och det gäller både små och medelstora föreningar. Detta vore något att kunna diskutera på nätet det finns säkert några som har kloka synpunkter och kan ge råd till behövande.

Apropå nätet så läste jag en artikel om författaren Bodil Jönsson som gick i pension 2009 och numera är professor emerita i rehabiliteringsteknik på Certec. Hon fick frågan om på vilket vis nätet kan bli ett lika revolutionerande lyft som skriftspråket. Jag citerar något av vad hon svarat ”Först hade du talspråket en -till –en. Sedan kunde en ställa sig på en kulle och tala till många. Skriftspråkets stora genombrott är att det bär över tid och rum. Tid och rum är de grundläggande förutsättningarna i våra liv och när relationerna till dem förändras får det stora konsekvenser. Internet innebär många-till-många samtidigt”

Hon skriver vidare ”Arbetsplatser kan försvinna men nätet finns kvar. Jag är bara en men vi 40-talister är många. Vi är den första pensionärsgenerationen som har internet och kanske 20-40 år kvar att leva”.

Tänkvärt, även om jag tycker att inget går upp mot ett personligt möte.

Vi hörs i december, till dess ha det bra i vintermörkret.
Ing-Marie

 
 
 


Kungsbacka i oktober

Hej alla Aktiva Seniorer!

Min ambition är att sända er en liten rapport varje månad, och här kommer oktober månads. Samråden i Mälardalen, Sydost, Syd, Mitt, och Älvsborg-Skaraborg har klarats av och på gång är Öst och Bergslagen.

I Nord har vi tre aktiva föreningar Umeå, Skellefteå och Luleå. Piteå är f n lite inaktiva.

Jag har besökt FAS Luleå som är relativt nystartad. De hade deltagit i en ”äldredag” och hade gjort ett fint program som var uppskattat och resulterade i nya medlemmar.

På Gotland har vi tre föreningar som samarbetar med varandra. Man ger ut gemensamt programblad två gånger om året. Alla medlemmar kan delta i varandras aktiviteter. Man har än så länge inte någon hemsida. Man kompletterar programmet med annonsering.

 Det är en otrolig aktivitet i föreningarna, och på de flesta håll strömmar nya medlemmar till. Det diskuteras livligt både det som är positivt och de problem som finns.

Föreningarna skiljer sig ju i storlek från de största med fler än tusen medlemmar till de minsta med färre än 100 medlemmar. Det är klart att problemen ser olika ut men ett är sig likt på de flesta ställen och det är lokalfrågan. För små och/eller för dyra lokaler. Under samråden har man gett varandra tips som förhoppningsvis har löst problemet för några.

På samråden har också diskuterat hur många man kan vara i en förening utan att det blir för ”anonymt” speciellt när man kommer upp mot fyra eller fem hundra. Skall man dela en förening? Här kan de riktigt stora föreningarna kanske ge de tips om hur de hanterar olika problem t ex när resor och cirklar blir fulltecknade.

 Alla Aktiva seniorer vill göra resor både långa och korta. Små föreningar har svårt att fylla en buss, vilket behövs för prisets skull, och det är glädjande att man börjat samarbeta med närliggande föreningar till glädje för alla. Så skall t ex föreningarna i Syd göra en flerdagsresa till Tyskland nästa år i maj, där Malmö avstår platser till förmån för de mindre föreningarna. Fler som jobbar så?

 Hemsida har diskuterats mycket och det blir fler och fler föreningar som har hemsida på gång. Målet är naturligtvis att alla skall ha det.

 Man gillar också att ställa till fest och de många jubileerna i höst har gett tillfälle till det.

Under september och oktober har Stenungsund 15, Arboga 20, Köping 20 och Alingsås 10 år firat och i december skall Kungsbacka fira 15 år.

 Förbundsstyrelsen sammanträder nästa gång den 10-11 november.

 Med hopp om fina höstdagar sänder jag er de bästa hälsningar
Ing-Marie

 

 

 
     
 


September 2010

Hej, Aktiva seniorer i landet!  Nu har vi kommit in i höstmånaden och jag antar att de flesta är igång med alla aktiviteter som ligger framför oss.

Förbundsstyrelsen har haft sitt första möte den 26-27 augusti. Det var ett positivt möte, det är inspirerande att arbeta med nya medarbetare som med engagemang och stora kunskapsresurser tar sig an styrelsearbetet. Genom förnyelse får vi en aktiv och levande organisation. Vi som har varit med ett tag var överens om att det kändes bra. Vi har ju dessutom hjälp med olika speciella arbetsuppgifter av tidigare ledamöter vilket är en stor tillgång för oss alla.

Styrelsens första arbetsuppgifter är de kommande samråden samt att arbeta med de motioner som stämman gav styrelsen i uppdrag att genomföra.

Vi har delat på arbetsuppgifterna och efter nästa styrelsemöte i november kommer vi att redovisa resultatet av både samrådsdiskussionerna och hur långt vi kommit med motionerna.

Vi tittade på vilka föreningar, särskilt de nybildade, som behöver stöd av förbundet i utvecklingen av föreningen, där hjälp med hemsida är en del. Vi tittade på vilka områden i landet där det är glest med FAS föreningar och där det finns personer som kan tänkas ställa upp vid start av en ny förening.

Själv får jag glädjen att besöka flera föreningar som jubilerar, det är en av de trevligaste uppgifter som en ordförande kan få.

Jag hoppas på bra kommunikation med er alla, man behöver inte invänta något särskilt tillfälle att delge styrelsen sina idéer eller förslag, ris eller ros.

 Fjodor Dostojevskij lär ha sagt ”Att träta med en kvinna är som att läsa tidning i storm”

 Jag lovar att så farligt är det inte!

 Ha en fin höst önskar
Ing-Marie

 

 

 
     
 


15 juni 2010

Hej kära seniorvänner!

Tack för förtroendet att få vara förbundsordförande under denna mandatperiod. Genom åren har jag träffat många av er på samråd och stämmor och det har alltid varit trevligt och givande På dialekten har ni kanske hört att jag är småländska, men jag har bytt bostadsort några gånger under mina år i mitt egentliga yrke som tandsköterska. I Västerås bytte jag jobb och var avdelningschef på Medborgarskolan tills jag gick i pension. Intresserad av att läsa, resa, fjällvandra och segla. Numera blir det inte så mycket vandrat eller seglat men en eller annan tur till fjällvärlden eller ut i skärgården kan det nog bli. Bor numera i Kungsbacka och trivs väldigt bra, har kommit närmare släkt och vänner.

Jag har varit aktiv inom Aktiva Seniorer sedan min tid i Västerås, ungefär 20 år, varav ett antal år i förbundsstyrelsen.

Varit delaktig i att starta flera föreningar speciellt i Mälardalen och medverkar gärna till att vi får några fler föreningar i Halland och Skåne.

Är nog en så kallad typisk föreningsmänniska, tror inte på att ”ensam är stark” utan tror på att samarbete och gemenskap gör livet roligare och rikare. Den fina medlemsutvecklingen i våra föreningar är väl bevis för att det är en viktig del av det som tilltalar Aktiva Seniorer.

Jag önskar er alla en skön sommar hur och var ni än väljer att tillbringa den.

Ing-Marie Noréen
Förbundsordförande