Ett av Sveriges vackraste naturområden ligger längst ner i sydöstra Skåne och heter Österlen. Ibland blir folk oense om vad som skall räknas som Österlen. Kändisar som Ulf Lundell, Gudrun Schyman, Björn Ranelid och Klas Östergren talar om att de bor på Österlen utan att närmare precisera var. Det är väl för att de inte vill bli störda av sina eventuella fans.

För mig är Österlen närmast kusten från Ravlunda i norr till Kåseberga i söder. I år var det sjätte hösten vi åkte till Österlen, officiellt för att köpa äpplen men mer för att njuta av naturen.

Klockan var nio på kvällen, när vi kom fram till vandrarhemmet i Baskemölla. Nu skulle vi i två dagar "bo på baske", som den lokala termen lyder. Visst hade bilresan från Borås varit jobbig med långtradare som hade omkörningslekar på E4 vid Ljungby, med sölig snigelkörning genom Fridolins Vittsjö och med tröttsamt vägarbete mellan Hässleholm och Kristianstad. Men den soliga morgon, som följde på mörkerresan, var värd detta. Vi följde stranden från Baskemölla norrut till Vik, och precis när vi började vandra, berättade en förbipasserande dam att det skulle finnas en säl utmed leden. Och visst fick vi syn på den lilla sälen ute på en sten ungefär 50 meter ut. Tyvärr har vi inte tillräckligt bra zoommöjligheter på vår kamera. Vi får nöja oss med att peka på den lilla pricken och säga att det är en säl. En säl(l)sam upplevelse var det i alla fall.

På eftermiddagen stod vandring på Stenshuvud på programmet. Vi besökte alla de tre huvudena, och utan tvekan var utsikten från det norra mest magnifik. Höjden är knappt hundra meter, men man ser kuststräckan utmed Hanöbukten ända bort mot Åhus. En kvällstur till det höstsömniga Simrishamn avslutade dagen.

Mitt smultronställe på Österlen är Haväng. Jag kan inte finna en plats som är mera rofylld än denna. Den gamla dösen, utsikten över Verkeåns mynning, det knappt hörbara kluckandet, när havsvattnet når stranden. Men förutsättningen är givetvis att man har tur med vädret, och det hade vi denna gång.

Havängsdösen. Foto: Rolf Bååth
Havängsdösen


Har man otur, blåser det iskalla vindar kring dösen och har man ännu mera otur, får man inte komma in på området över huvud taget, eftersom det pågår skjutövning. Det gjorde det också, när jag var på Ravlunda skjutfält första gången för mer än femtio år sedan under min första och sista repövning. Då hade jag ingen som helst tanke på att jag en gång skulle återvända dit som naturälskande turist, när jag satt inne på expeditionen och knagglade mig fram på skrivmaskinen, jag som sagt att jag kunde skriva maskin.

Det är trist att Aktiva seniorer inte har någon förening i Simrishamn. En förbundsstämma på Lilla Vik skulle kunna bli en höjdare. Där finns förresten också en förnämlig golfbana, som några kollegor förevisade för mig, när vi var där på en konferens något år efter millenieskiftet.

Jag skrev inledningsvis att kändisarna på Österlen inte vill avslöja var de bor, men det är inte riktigt sant. På väg till äppelhandlandet i Kivik såg vi namnskylten Ranelid vid ett staket. Men vi fortsatte, inte bara för att jag inte hör till hans fans. Man vill väl vara diskret.

Rolf Bååth


Bååthsmans funderingar

Rolf Bååth

Rolf Bååth

Sekreterare
Förbundsstyrelsen

E-post

Senaste kommentarerna