På 1970-talet delade SJ frikostigt ut små låtsasbiljetter till tågresande barn. På en av biljetterna stod det "Tiddeli pom, tiddeli påg - det är roligt att åka tåg". Jag vet inte om det är särskilt roligt att mitt tåg står stilla minut efter minut utanför Gnesta för att ett framförvarande tåg med nedsatt hastighet skall passera ett pågående banarbete. Då spelar det ju inte så stor roll att tåget enligt tidtabellen bara skall göra uppehåll vid två stationer för att resan mellan rikets två största städer skall kunna gå extra fort. Fast ett spontant uppehåll gör ju resan lite spännande för den som har anslutningsbyten att bevaka.

Annars är jag personligen väldigt road av att åka tåg, framför allt som tågluffare sedan många år tillbaka. Men nu har SJ bestämt att vi är för få som löser de för tågluffning så praktiska interrailkorten. I stället för att på något sätt propagera för att få fler att köpa interrailkorten, lägger man helt enkelt ner försäljningen. De personer som fortfarande envisas med att vilja skaffa sig interrailkort får göra detta digitalt.

På Stockholm C hade SJ förr en informationsdisk. Denna har nu ersatts av ambulerande infotjejer, som naturligtvis inte vet något som kunde vara av värde för en informationstörstande interrailresenär.

För övrigt har jag upptäckt en ny plats att besöka i Stockholms södra närhet, nämligen Rönninge. Till detta lilla villasamhälle tar man sig med pendeltåg, och med taxi far man sedan till Rönninge kursgård, ett ställe med gammaldags charm. För vad gör det, om det är tjock-tv på rummet och kallt på toaletten, när maten är god och värden underhåller med spökhistorier, när gästerna sjunkit ned i sällskapsrummets mjuka fåtöljer. Det var alltså här vi hade det senaste mötet i förbundsstyrelsen.

Till sist vill jag bara tillägga att visst missade jag min anslutning i Skövde!

Rolf Bååth


Bååthsmans funderingar

Rolf Bååth

Rolf Bååth

Sekreterare
Förbundsstyrelsen

E-post

Senaste kommentarerna