Julen närmar sig, och veckor av hysteriska förberedelser är snart slut. Jag tänker naturligtvis på den kommersiella julen, där affärerna tävlar om att vara först och störst med sina lockande erbjudanden. Tänk om vi traditionsbundna julfirare skulle köpa vår gran i slutet av oktober och förse den med de nödvändiga dekordetaljerna, där den står i sitt vardagsrumshörn. Och inte barrar den heller, för vi har ju plastgran med naturlig skogsdoft, eller har vi det.

När vi så äntligen inhandlat våra julklappar, är det rimdags. Versen skall vara försåtligt gåtfull, så att klappmottagaren får något att fundera på. Ibland har jag i ett försök att underlätta tankemödan gett mig på att utelämna det sista rimordet. Ett sådant exempel är Inget smussel, här du får ett ......

Klapparna skall överlämnas av en vitskäggig, rödluvad och grovröstad äldre herre. Otaliga är de lurendrejerier, som välmenande föräldrar utsatt sina oskyldiga barn för, enbart för att hålla illusionen vid liv. Jag minns hur jag funderade över det orimliga i att min pappa, som var lärare till professionen, skulle kallas till möte med sin rektor just på julafton.

När julafton övergått i juldag, väntar den traditionsmättade julottan. Jag kan inte påstå att jag bevittnat särskilt många julottor live. I stället har jag av bekvämlighetsskäl följt TV-versionen, om jag nu råkat vakna förstås. Dock kommer jag ihåg en svettig julotta i Skanörs kyrka, då jag råkat få plats intill ett glödhett värmeelement.

Det bästa med julen är enligt min åsikt dagen före julafton eller lillejulafton, som man sa i min barndoms Skåne. Då satt jag på kvällen hos mina morföräldrar i Malmö och såg hur de levande ljusen tändes i alla fönster. I dag har hustrun och jag traditionen att besöka ett litet café och i lugn och ro avnjuta vårt förmiddagskaffe. Där sitter vi, medan alla människor omkring oss, i ett sista anfall av julstress rusar runt för att få de sista måstena avklarade.


Bååthsmans funderingar

Rolf Bååth

Rolf Bååth

Sekreterare
Förbundsstyrelsen

E-post

Senaste kommentarerna