Den danska staden Skagen förknippas av restaurangkonnässörer med toast Skagen och skagenröra. Det senare ordet finns till och med i Svenska Akademiens Ordlista. Man brukar också tala om Skagenmålarna och då avse makarna Ancker och Severin Kröyer. Det var väl konstnärsalternativet, som fick mig att grötrimma i julas och skriva Nej nu tar vi oss i kragen, nu åker vi till Skagen.

Och för några veckor sedan var vi där. Tyvärr var konstmuseet stängt p g a om- och tillbyggnad, men herrskapet Anckers hus kunde vi besöka. Mannen som några minuter efter öppningsdags släppte in oss verkade inte så intresserad av att informera oss om vad som fanns i huset. Det kanske var tur med tanke på mängden av tavlor och föremål.

Nå, Skagenljuset då? För att se det måste man ta sig till Grenen, platsen där Skagerak och Kattegatt möts. Under vägen dit tyckte vi synd om de stackars cyklister som i den hårda vinden kämpade sig fram på den långa raksträckan. När vi väl parkerat bilen, var det vår tur att under vandringen längs havet slåss med de häftiga vindbyarna. och visst såg vi det berömda ljuset, eller var det bara en inbillning. När vi tagit oss runt udden och nästan var tillbaka på parkeringen mötte vi Sandormen, några vagnar dragna av en traktor. Det såg ju bekvämt ut, och för familjer med småbarn var det nog ett bra alternativ, men man missar ju den där härliga kindvärmen, som kommer, när man vistats ute i kylblåsten.

När man gästar Skagen, finns det gott om besöksmål i närheten. Man kan åka till shoppingstaden Hjörring eller till Hirtshals, där det finns ett stort akvarium. Tyvärr kunde vi inte se de största fiskmonstren, eftersom akvariet precis som konstmuseet i Skagen höll på att byggas om. Den största upplevelsen blev nog ändå den kolossala sanddynen Råbjerg Mile några kilometer söder om Skagen. En enorm sandöken, som är 1000 m bred och 1000 m lång och rör sig från Skagerak in mot land ca 15 m om året.

Medan vi var i Skagen, visades den danska serien Badehotellet i svensk tv. I flera avsnitt talade huvudpersonerna om att de varit i Skagen, och en gång nämnde en av rollfigurerna att han tänkte fara till Skiveren, en liten ort vid havet, som vi också hade besökt. Med fantasins hjälp föreställde jag mig att seriens huvudpersoner skulle dyka upp i vårt lilla hotells frukostmatsal.

Döm om min besvikelse, när jag vid återkomsten till Borås googlade mig fram till att Badehotellet inte alls var inspelad i trakten av Skagen utan åtskilliga mil söderut. Tur att jag inte letade efter filmhotellet under dagarna i Skagen!

Rolf Bååth


Bååthsmans funderingar

Rolf Bååth

Rolf Bååth

Sekreterare
Förbundsstyrelsen

E-post

Senaste kommentarerna