Sommaren närmar sig, även om kyliga vindar då och då gör sitt bästa för att hålla den varmaste årstiden borta. Ösregnet vid ankomsten till det senaste förbundsstyrelsemötet i Norrköping glömdes bort under kvällens solsken. Vädrets nyckfullhet får vi väl finna oss i på samma sätt som vi accepterar SJ:s överraskningar. När tåget under min resa till Norrköping lämnat Falköping och var på väg mot Skövde, hördes det plötsligt i högtalaren: - Nästa uppehåll Alingsås. Det var dock ingen backout utan snarare en blackout i maskineriet.

När sommaren är i antågande, påverkas repertoaren i musikradioskvalet. Finge jag välja, skulle Mungo Jerrys In the summertime vara den mest spelade. Framför mig ser jag en scen i den svenska filmen Vägen ut från 1999. Ett gäng kumlainterner är på väg till en teater- föreställning, och bussen gör uppehåll för en bensträckare etc. Med Michael Nyqvist i spetsen lämnar passagerarna bussen och skuttar ut i beteshagen som nysläppta kor efter vinterdvalan.

Och hela tiden ackompanjeras deras skuttande av In the summertime.

Sedan kommer väl Thomas Ledins tjatiga pessimistlåt Sommaren är kort och Per Gessles upprepande av sommartider att bli aktuella igen. Som skåning föredrar jag kanske Peps Perssons lustiga Oh boy. Arne Lamberths Gotländsk sommarnatt är väl nästan bortglömd, men Miles Davis Summertime borde fortfarande locka lyssnare. Till den klassiska sommarmusiken hör Alfvéns Midsommarvaka , även om jag hellre lyssnar på Vivaldis sommarversion.

Ja, så skulle jag planera, om jag fick svara för musikvalet en sommardag i skvalradion. Men förmodligen står min musiksmak inte så högt i kurs i dessa tider av rock och house. En gång lyckades jag och mina lärare skapa förväntningar hos de intet ont anande högstadieeleverna, när vi sa att vi skulle bjuda på rockmusik. Vi rusade in på aulascenen iförda trenchcoatar och hoppade runt. Det var ju överrock!

Glad sommar!

Rolf Bååth


Bååthsmans funderingar

Rolf Bååth

Rolf Bååth

Sekreterare
Förbundsstyrelsen

E-post

Senaste kommentarerna