Kan man åka sexton mil för ett par raggsockor? Nej, knappast skulle de flesta svara, och ändå var det precis det jag gjorde i början av augusti. Vi var i Grövelsjön och fjällvandrade under en vecka, och vi hade i förväg bestämt att ta en paus från vandrandet på onsdagen. Då skulle vädret enligt alla tillgängliga prognoser nämligen vara sämre och inte så lockande för att ta sig fram på kalfjället.

Tidigare har vi fjällvandrat i Tänndalen, och därifrån är det inte så långt till Röros på norska sidan. Röros är ju bekant för sin bergsmannamiljö och för sina pittoreska gator. Och mitt bland alla turistlockande sportaffärer och souvenirbutiker hittade vi en sommarbutik med utförsäljning av friluftskläder, inrymd i något som kallades Sangerhuset. Och där fanns mycket riktigt en scen på lokalens ena kortsida. Men lokalen var fylld inte av sång utan av skjortor, byxor, jackor, strumpor m m., och där hittade jag ett par robusta raggsockor. Efter två år var sockorna förbrukade, men eftersom vi åkte till Tänndalen ännu en gång, var problemet löst.

I år blev det som sagt Grövelsjön, men därifrån till Röros är det ju bara sexton mil. Så vi gav oss iväg den där onsdagen, och det blev en vacker resa i fint väder, inte alls som väderprofeterna föreslagit. Och sommarbutiken fanns kvar, och för säkerhets skull köpte jag två par raggsockor. Men vet ju aldrig, när man kommer dit nästa gång.

Rolf Bååth

P.S. Vi handlade inte bara raggsockor i Röros. D.S


Bååthsmans funderingar

Rolf Bååth

Rolf Bååth

Sekreterare
Förbundsstyrelsen

E-post

Senaste kommentarerna