Sista helgen i september är det Bok & Bibliotek i Göteborg, en mässa, som man som bokälskare absolut inte kan avstå ifrån, i alla fall inte om man bor en knapp timmes bussresa från Göteborg.

Som vanligt hade jag bestämt att jag inte skulle köpa några böcker utan bara strosa runt och insupa atmosfären, och den här gången lyckades jag.. nästan.

I stället för att trängas i de överfulla köpställena hos mastodontförlagen valde jag att koncentrera mig på de mindre montrarna. Plötsligt var jag fullt inbegripen i ett samtal med en islamisk trosbekännare om profeten Muhammed. Var han religionsstiftare eller revolutionär? Samtalet var intressant, men jag avstod från att få med mig litteratur i frågan.

Den svenska riksdagens monter lockade med frågesport, och nu har jag lärt mig att EU har 28 medlemsstater och inte 32, som jag trodde. Men ett bokmärke blev belöningen för de i övrigt rätta svaren.

Ett besök i Svenska Akademiens monter är obligatoriskt. Som vanligt vill jag som prenumerant få reda på, när SAOB beräknas bli färdig. Ordboken började komma ut 1893 och man håller nu på med bokstaven v. Det tidigare slutåret 2017 gäller inte, utan nu skall verket med sina 38 band vara klart 2019. Den som lever får se.

Vilhelm Moberg-sällskapets företrädare försökte övertyga mig om att bli medlem. Och visst har jag läst mycket av denne gigant, men det får räcka med att höra hemma i Selma Lagerlöf-sällskapet.

Ett litet förlag hade gått in för böcker om gatukonst. där Banksy syntes mest. Jag kunde stolt upplysa förlagsdamen om gatukonstfestivalerna i Borås, något som verkade helt okänt för henne. Eftersom det finns bygglov för årets konstväggar fram till 2017, borde hon ha möjlighet att ta sig till Borås, tyckte jag.

Boksignerande kändisar förekommer alltid på mässan, och köerna ringlade sig fram till Mark Levengood och Leif Mannerström för att nu ta några exempel. Själv har jag svårt att inse att behållningen av läsningen blir större p g a den där namnteckningen med vidhäftande hälsning.

Och köpet då? Jo, en liten bok om vandringsleder i Höga Kusten-området. Hoppas nämligen på att ta mig dit nästa sommar!

Rolf Bååth


Bååthsmans funderingar

Rolf Bååth

Rolf Bååth

Sekreterare
Förbundsstyrelsen

E-post

Senaste kommentarerna