Att guida besökare genom en utställning eller en byggnad kan inte alltid vara lätt. Min egen erfarenhet inskränker sig till när jag som rektor för en skola i Borås vid ett tillfälle tog emot ett antal damer, som firade ett skoljubileum. Ambitiöst traskade jag runt med dem i byggnadens alla våningar, men mina åhörare var mer intresserade av att prata med varandra än att se vad som hänt med deras gamla skola.

Det märkliga är annars att det man kommer ihåg efter guidningen är oväsentliga detaljer. Fortfarande minns jag ett besök på Gunnebo slott utanför Göteborg för mer än femtio år sedan därför att guiden envisades med att i varje rum använda uttrycket "tillika med", när han pekade på de olika möblerna och föremålen. Orden ekade i huvudet en bra stund efter besöket. Och när jag för ungefär lika länge sedan besökte Karlfeldtsgården i Sjugare blev det bestående minnet att den nitiska gymnasistguiden rabblade upp alla växterna i trädgården med deras latinska namn.

Då är det roligare att komma ihåg guiden på Glimmingehus. Den manlige guiden fick alla besökarna att artigt hälsa på en stenfigur i trappan. Att inte göra detta skulle föra otur med sig.

I höst har jag varit på två mycket givande guidningar. Att besöka Residenset i Göteborg har blivit väldigt populärt, mycket beroende på att landshövdingens fru står för en intressant visning av byggnadens alla rum. Varje rum har inretts med möbler och föremål från en speciell tidsepok. Att besöket sedan avslutas med kaffe och hemlagad äppelkaka bidrar naturligtvis också till det goda(!) intrycket.

Härom veckan deltog jag i FAS-föreningens resa till Skaraborg. Visst besökte vi julmarknaden på Hällekis säteri, men höjdpunkten var ändå Skara domkyrka. Den kvinnliga guiden gjorde berättelsen om kyrkans historia till en stand up - show av högsta klass. Med kluriga ordvändningar och med ett fantastiskt kroppsspråk lyckades hon levandegöra de gångna århundradenas händelser. Inte så konstigt att applåderna dånade i den ärevördiga kyrkan.

Rolf Bååth


Bååthsmans funderingar

Rolf Bååth

Rolf Bååth

Sekreterare
Förbundsstyrelsen

E-post

Senaste kommentarerna