Julen är ju barnens högtid heter det, men matfrossaren säger istället att julen är matens högtid. Och nog översvämmas vi av diverse julrecept i tidningar och TV. Medan kokböckerna fortfarande domineras av traditionsbundna skapelser som faster Elins senapsgravade strömmingsrullader, farmor Annas kalvsylta och tant Augustas kryddiga julkorv, har de moderna matskribenterna andra strängar på sin lyra. Här gäller det att ha fettsnåla alternativ till den mäktiga julmaten. Kålsorterna tenderar att bli fler och fler. Senast såg jag att man lyckats korsa grönkål och brysselkål, och snart får vi väl se röd- och vitkål smälta ihop i en danskinspirerad variant. Det tar helt enkelt kål på en.

Om man nu beger sig utanför det egna köket ut på restaurang för att äta julbord, kan man vänta sig snart sagt vad som helst. En läsare av vår största dagstidning hade bland tidningens julbordsannonser hittat sexton olika slags julbord. Priset tog nog julbord med gokart & bowling. Där blir det väl rullande bord.

I min ungdom hade släkten en gång fått för sig att vi skulle slopa det traditionella julfirandet och i stället inkvartera oss på en gästgivargård. När min elvaårige bror läste igenom gästgivargårdens prospekt, häpnade han över att det fanns femtio assietter. Han såg framför sig femtio tallrikar prydligt travade ovanpå varandra vid varje sittplats runt borden. Och visst blev det väl mycket av det goda med samma julbord flera dagar i rad.

Numera äter jag inte julbord så ofta, men ett exempel på ett julbord som förenade gamla och nya traditioner, fick jag, när jag som förbundsrepresentant deltog i Alingsåsföreningens femtonårsjubileum. Och när man väl smakat på den goda maten, kom underhållningen i form av två rockiga herrar från Trollhättan. Men det är en annan historia.

Rolf Bååth


Bååthsmans funderingar

Rolf Bååth

Rolf Bååth

Sekreterare
Förbundsstyrelsen

E-post

Senaste kommentarerna