Tänk att den där melodifestivalen kan engagera folk så otroligt mycket. Det skall tippas, analyseras, röstas och tippas, röstas, analyseras i det oändliga. Tidigare vinnare skall dammas av och presenteras. Intervjuer skall göras före, under och efter framträdandena. Alla experter skall tycka till och tycka om. Men nu är det som tur är lugnt några månader, tills hysterin sätter igång igen.

I samband med festivalen tar sig lokalpatriotismen nya uttryck. Här i Boråstrakten hade vi två representanter i finalen, och nog märktes det i lokaltidningen. Killen från Svenljunga hade med sig hela släkten i Stockholm, och före avresan gjordes ett ingående reportage där alla fastrar och mostrar fick uttala sig om ynglingens chanser, och så fick de förstås visa upp sig inför tidningsfotografen.

För några veckor sedan blev en annan person med anknytning till Borås känd, nämligen Alicia Vikander. Som skilsmässobarn tillbringade hon lov och helger hos sin pappa i Sandared, en mil utanför Borås. Dit skickade SVT Väst sin reporter Henrik Krusvaal, bekant från Landet runt. Han gjorde en rolig parodi på lokalpatriotismen, när han gick runt i samhället och försökte hitta folk, som någon gång hade sett den lilla tjejen, som sen blev berömd filmskådespelerska. Några pensionärer hänvisade till bagaren, och jag spetsade öronen. Det var ju nämligen i ortens bageri, som jag som skolledare gjorde en veckas praktik på 80-talet. Nu är det en ny ägare, men jag kände igen affärsmiljön, som Krusvaal kom in i. Men bagaren var inte i tjänst. - Han sover, sa expediten bakom disken. Och det blev det närmaste reportern kom Alicia Vikanders tid i Sandared.

I mitten av maj är det som bekant förbundsstämma i Umeå. Eftersom det inte fanns några flygbiljetter på lördagen, får vi från Borås stanna kvar till söndagen. Då uppstod ett bekymmer. Vad skall vi göra i Umeå en lördagskväll, då det dessutom är pingstafton? Hittills har vi inte hittat något lockande. Och när jag föreslog att vi ju kan titta på Eurovision Song Contest i TV, möttes jag inte av någon entusiasm. Så det blir nog inte någon Frans i Umeå!

Rolf Bååth


Bååthsmans funderingar

Rolf Bååth

Rolf Bååth

Sekreterare
Förbundsstyrelsen

E-post

Senaste kommentarerna