För femte gången har jag under minst en vecka varit i Kroatien. Den här gången var vi under två veckor i Zadar vid den adriatiska kusten. Det var högsommarvärme, 28 - 30 grader och i vattnet 22. Nu åker vi inte till Kroatien för att lojt sträcka ut oss på badstranden med avbrott för ett och annat dopp idet klara vattnet. Nej, vi gillar att se oss omkring och ta del av vad trakten har att erbjuda. Det gör man lämpligast på egen hand, tycker vi, och inte genom att följa med på några skräddarsydda exkursioner. Erbjudanden om sådana fanns det gott om överallt, men vi nobbade och gick i stället till busstationen och båtterminalen för att ta reda på passande tider för våra utflykter.

På båtterminalen var man generad över att tidtabellerna var försenade. Men det gick ju bra att skriva av de som var uppsatta på en av väggarna. På busstationen, autobusni kolodvor, som det kroatiska namnet lyder, var det värre. Det fanns helt enkelt inga tidtabeller varken på anslag eller till utdelning. Så därför fick man vackert gå till informationsdisken för att få besked. Damen i luckan plockade fram en liten papperslapp, tittade på sin dator och så skrev hon upp den önskade förbindelsen. Något omständligt, men det höll ju ett antal infodamer sysselsatta.

Vi hade ett förträffligt boende i Zadar. Från vår balkong hade vi en fantastisk utsikt och kunde  följa all båttrafik, från kryssningsfärjor till minsta roddbåt, på Zadar kanal, dvs sundet mellan Zadar och ön Ugljan, som vi förresten besökte två gånger. Enda bekymret var en invasion av myggor under de första dagarna. De var väl nyfikna på hur svenska turister smakade, vilket resulterade i ett antal kliande bett och sträng stängningsdisciplin för sovrummet.

Två nationalparker hann vi besöka, Krka med enorma vattenfall och trolsk träskdjungel och Paklenica med vacker vandringsled i dalgången mellan de höga bergen. Och staden Zadar är rik på sevärdheter med gamla stan som den främsta attraktionen.

Nu låter jag som om jag vore anställd inom landets turism, men besök Kroatien och du kommer inte att ångra dig.

Rolf Bååth


Bååthsmans funderingar

Rolf Bååth

Rolf Bååth

Sekreterare
Förbundsstyrelsen

E-post

Senaste kommentarerna