Vad är nostalgi egentligen? Är det ett suckande över att allt var bättre förr eller är det ett troskyldigt återkallande av barndomsminnen? Eller är det ett försjunkande i en förgången tid, sådant som en god roman kan bidra till? Hunnen så långt i mina funderingar bestämmer jag mig för att rådfråga band 18 av arvegodset, Svenska Akademiens Ordbok. Och i spalt 705 långt ner på vänstersidan återfinner jag ordet NOSTALGI. Att det är ett grekiskt ord känner jag till, men hur förklarar ordboken ordet. Jo så här säger man: "Melankoliskt själstillstånd som förorsakas av lång bortovaro från hemmet eller hemlandet, stark och plågsam hemlängtan, hemsjuka; trånsjuka".

Jag tar mig för pannan. Är nostalgi ett sjukdomstillstånd? Kan nostalgi vara farligt? Nu skrevs den här förklaringen visserligen redan 1947, varför den i sig är nostalgisk. Detta bekräftas när jag tittar i Svenska Akademiens ordlista från 2015. Här har det sjukliga försvunnit med undantag för trånsjuka, och längtan tillbaka har tillkommit.

Lättad till sinnet tänker jag på den nostalgiska upplevelse jag hade för några veckor sedan i Lund, den ärevördiga lärdomsstaden i sydskåne. Kulturnatt stod på programmet och det präglade hela staden med musik, konstutställningar, föredrag och mängder av aktiviteter.

Men en vandring genom det kulturglada Lund väckte också minnen från min studietid i den här staden. Här åkte jag i kortege som nybakad student, här var historiska institutionen, där jag tillbringade så många timmar, här var den lilla restaurangen, där jag åt dagens och här var Grand Hotell, där studentbalen ägde rum. De osorterade minnena väller fram i strid ström. Och jag konstaterar att visst skall man se framåt, även när man har kommit till åren, men ibland kan det väl inte vara så dumt att ägna sig åt lite nostalgiska funderingar.

Rolf Bååth


Bååthsmans funderingar

Rolf Bååth

Rolf Bååth

Sekreterare
Förbundsstyrelsen

E-post

Senaste kommentarerna