Kanske har jag sagt det förut, men det är något visst med öar. De bara ligger där och väntar på att bli utforskade. Det gäller både stora öar som Menorca, Kreta och Sardinien men också svenska skärgårdsöar. Våra barn verkar ha upptäckt vår faiblesse för öar. Förra sommaren bjöd de oss på två härliga dagar på Vendelsö i norra Halland och i år var det en ö mitt i Vänern, som var resmålet.

Från Spikens fiskeläge väster om Lidköping med Läckö slott inom synhåll var det en timmes båtresa till Lurö. Ön saknar bofast befolkning men besöks av många turister sommartid. Vi blev väl mottagna av personalen på vandrarhemmet, som var vår boplats under de två dagarna på ön. Utsikten från stugorna var fantastisk, för det beställda vackra vädret hade infunnit sig. Det finns gott om vandringsleder på ön, så det där med utforskning stämmer verkligen på Lurö.

Vi började med en nordlig tur till Korsön. Det är en liten halvö, men från den kan man ta linfärja till ytterligare en ö. Jag med min skräck för flyt(t)bara mindre farkoster lyckades ta mig över det lilla sundet utan missöden, för det fanns ju dragvilliga barnbarn. Och visst smakar eftermiddagskaffet extra gott på en liten bergknalle med utsikt över landets största insjö.

Det enda negativa med besöket på Lurö var den extremt låga badtemperaturen, som var närmare 10 än 20 grader. Det inbjöd inte till några simturer precis. Men det fanns ju annat att göra. Man kunde t ex se rester av ruiner från både tegelbruk och kloster. Helt bevarat var däremot det gamla skolhuset. Som mest undervisades 16 barn, men 1937 stängdes skolan, eftersom barnantalet bara uppgick till 3.

Den andra dagen tilltog blåsten, och skepparen tog en omväg, när vi skulle tillbaka för att göra resan så lugn som möjligt. Vissa i sällskapet var något spända under överfarten, medan andra vädrade sin sångförmåga i kända melodier med anknytning till hav och sjö, typ Lasse Dahlquists Oh boy, oh boy, oh boy. Jag behöver kanske inte nämna vilken grupp jag hörde till. Men det lät nog lite falskt.

Rolf Bååth


Bååthsmans funderingar

Rolf Bååth

Rolf Bååth

Sekreterare
Förbundsstyrelsen

E-post

Senaste kommentarerna