Varför åker man till Italien, Spanien, Kroatien, Grekland, när det finns så mycket att se som turist i vårt eget land? Visst är det bekvämt att sätta sig på charterplanet och landa ett antal timmar senare i något av länderna i Sydeuropa. Men hur är det med packningen? Kan du ta med det där som är bra att ha, när du stuvar in resegarderoben i den tunga koffert som ska passera incheckningen? Och hur är det med fikarasten i flygplanet, när molnen hopar sig utanför fönstret, om du nu haft tur och hamnat längst in på raden?

Det blev alltså en bilresa norrut i år igen. Jag fyller bagageutrymmet först med den stora kofferten, sen med mindre väskor och så kommer sittunderlaget, kängorna och stövlarna. Sedan fortsätter jag att lägga skotork, veckans torrskaffning och småväskor på baksätet och så naturligtvis ryggsäcken med det nödvändiga för dagens raster. Och allting får plats, och ingen nitisk gatevakt kollar om jag har något farligt med mig som t ex en ask mjukost.

Vilken känsla, när förmiddagsfikat dukas fram bara några få mil bort. Vi är på väg! 65 mil bort väntar slutmålet i Härjedalens fjällvärld. Men först ska vi turista några dagar. Vi strosar runt på Vulcanön i Tidaholm, åker linfärja i Töreboda, förundras över Sveafallen i Degerfors och hittar ett fantastiskt naturreservat vid sjön Torrvarpen norr om Karlskoga.

I Dalarna impulsshoppar vi i Insjön, fyller på knäckebrödsförrådet i Leksand och fastnar i bilköer genom ett veteranbilsfyllt Rättvik. I Mora täcks Vasaloppsmuseets vägg av en stor bild på "hjälten i den röda toppluvan", d v s min barndoms skididol Mora-Nisse. Men snart är vi inne i vildmarken i Härjedalen, där renarna inte förstår varför de inte kan fortsätta att beta på asfaltvägen, och där mötande bilar är lika sällsynta som boningshusen.

I Tänndalen är vi framme, och jag lastar ur packningen utan att behöva vänta vid något rullband eller på någon transitbuss.

Varje ressätt har sin tjusning, och den här gången var det bilandet som gällde.

Rolf Bååth


Bååthsmans funderingar

Rolf Bååth

Rolf Bååth

Sekreterare
Förbundsstyrelsen

E-post

Senaste kommentarerna