En stad har olika sätt att profilera sig. Vissa städer är stolta över idrottsliga framgångar, andra uttalar sig lyriskt om den vackra naturen i stadens närhet och vissa berömmer sig av att ha goda kommunikationer. På senare år har allt fler städer börjat locka turister genom att satsa på konstnärlig utsmyckning.

När jag var på förbundsstyrelsemötet i Örebro för några veckor sedan, märkte jag att stadsbilden i centrum dominerades av något som kallades Open art. Det fanns installationer på flera ställen, ja enligt en förteckning uppgick de till ett 80-tal. En gatstump hade blåmålad beläggning, på ett torg fanns ett stort berg av stolar, en rutschbana av ölbackar ledde ner i vattnet intill Örebro slott, i en monter rörde sig två pappkartonger osv. Oavsett vad man tyckte om installationerna blev man berörd. Man kunde helt enkelt inte bara gå förbi.

I Borås började man satsa på skulpturfestivaler för några år sedan, och när festivaltiden var över, köpte staden in några av skulpturerna, ibland med hjälp av privata sponsorer. 2014 började man med muralmålningar i stället för skulpturer. Konstnärer inbjöds att måla tomma väggar i stadens centrum under rubriken No Limit, och målningarna är kvar efter premiärveckan. I år har No Limit genomförts för tredje gången. Trots miserabelt väder lyckades konstnärerna under en septembervecka färdigställa sina projekt.

Under en rundvandring ser jag både föreställande och nonfigurativ konst pryda de förut tomma väggarna. Och visst ger de en särskild touche åt stadens utseende. Hittills har det inte varit några problem att få fastighetsägarna med på de olika målningsprojekten, och ännu finns det tomma väggar, som skulle må bra av försköning.

Rolf Bååth


Bååthsmans funderingar

Rolf Bååth

Rolf Bååth

Sekreterare
Förbundsstyrelsen

E-post

Senaste kommentarerna