Som jag tidigare berättat brukar hustrun och jag åka till Österlen varje höst, och så blev det även i år. Den här gången hälsade vi först på broderskapet i Helsingborg och for sedan till Skäralid på Söderåsen. Det var här som tv-kändisen Anders Lundin iklädd camouflagedräkt låg på marken och försökte locka till sig svanar för att få en bra bild. Strax intill satt en proffsfotograf och tog fina närbilder på svanar utan att behöva spöka ut sig.

Ett provianteringsstopp i Hörby gjordes utan att nostalgin fick mig att köra in till samhällets centrum för att förnumstigt förklara för hustrun vad jag gjort här under sju år av min barndom. Av samma skäl avstod vi också från att besöka Tomelillas centrala delar.

Vårt mål var det lilla fiskeläget Brantevik, 5 km söder om Simrishamn. Här tog vi in på det optimala vandrarhemmet, som erbjöd lugn och stillhet. T o m TV-ljud saknades, eftersom ägarna valt bort den där apparaten. Så jag fick vänta någon dag, tills jag i en lokaltidning kunde se att Elfsborg besegrat Eskilstuna. Men alla fotbollsvänner får ursäkta, för den här gången var tystnaden viktigare än Sportnytt.

Det duggar lätt, när vi rustade för vandring kliver in i bilen för att köra de få milen till Kåseberga. Från den lilla hamnen går man uppför trapporna och följer den väl upptrampade stigen bort mot Ale Stenar. Här kan man fotografera de stora stenblocken ur alla tänkbara vinklar, men vi fortsätter ut mot strandlinjen, tar oss över staketet med hjälp av slippriga trappsteg och så är den där, kusten som får mig att  känna mig förflyttad till Normandie. Samma höga strandbrink så långt ögat kan nå, samma smala grusstrand som sköljs av skummande vågor. Vi känner regndropparna i ryggen, men vad gör det. De här vyerna tröttnar jag aldrig på.

Under våra dagar på Österlen beundrar vi utsikten från Stenshuvud och strövar mellan Vitemölla och Haväng. Men det är vandringen vid Kåseberga, som ligger kvar på näthinnan långt efter det att vi lämnat Österlen.

Rolf Bååth


Bååthsmans funderingar

Rolf Bååth

Rolf Bååth

Sekreterare
Förbundsstyrelsen

E-post

Senaste kommentarerna