En gång om året bestämmer jag mig för att städa bokhyllan i vardagsrummet. Oftast sker detta en regnig sommardag, när vädret tvingar mig att stanna inomhus, och när inte något annat pockar på min uppmärksamhet. Men i år kom aldrig den där dagen, förrän den torrvarma sommaren försvunnit. Och visst går det bra att ta fram dammtrasan även i oktober.

Böcker och hyllor torkas av i tur och ordning. En jazzig skiva med Lars Erstrand stimulerar sysslorna. Allt är under kontroll, om det nu inte vore det där att jag samtidigt som jag städar också skall placera in några nya böcker. De har legat där på olika ställen på hyllorna och väntat på att få komma in i gemenskapen. Kruxet är bara att jag samtidigt har en känsla av att några gamla böcker måste kastas och skiljas från sina bokkompisar. Jovisst, vi har ju fler bokhyllor i vårt lilla radhus, men de kan inte rymma hur många litterära prestationer som helst.

Men det här är ju en gammal nobelpristagare, Garcia Marquez, den kan jag väl inte kasta. Och Hellström satt ju i alla fall i Akademien, nej den måste få stå kvar. Och alla Lagerlöfböckerna, det vore ju ett helgerån, om jag tog bort någon av dem. Men måste alla de där mediokra deckarna vara kvar?

Ibland, när jag våndas över vilka böcker, som skall försvinna från den stora bokhyllan, önskar jag att jag kunde resonera som den där fotbollsspelaren i Elfsborg. Han intervjuades om sin boksmak och konstaterade att han inte behövde någon bokhylla. Han visste nämligen att han aldrig skulle läsa om en ny bok och kastade den därför, när han hade läst den.

Så där, nu är den där gamla ouppsprättade boken av Tingsten borta och Pilcher och Jungstedt och så den lilla läroboken i fonetik. Det blev bara två böcker över att placera in på en annan bokhylla. Städningen är över för den här gången. Men, den där boken av Philip Roth som jag köpte på bokmässan och precis läst ut? Skall den placeras in? Nej, nu börjar jag inte om igen. Det blir ju en städning nästa år också.

Rolf Bååth


Bååthsmans funderingar

Rolf Bååth

Rolf Bååth

Sekreterare
Förbundsstyrelsen

E-post

Senaste kommentarerna