Referat från Föreningen Aktiva Seniorer i Borås

Den 29 september satte vi oss i bussen för en resa till Visingsö eller enligt legenden till den grästuva som Jätten Vist slängde ut i sjön Vättern för hans gumma att kliva på.

Efter att Olle Friberg kollat att alla 30 anmälda personer var med startade bussen mot Husqvarna där vi stannade för en morgonfika i fin miljö. Sedan vidare till Gränna för ett besök på Andréemuseet. August Andrée var apotekarson från Gränna och som alla vet startade han tillsammans med Knut Fraenkel och Nils Strindberg 1897 sin ballongfärd som skulle föra dem över Nordpolen.

Efter tre dagar landade ballongen tyngd av fukt och is och de tre ombord startade sin långa promenad till Vitön där de påträffades döda trettio år senare. Tack vare dagboksanteckningar och foton kunde det hela rekonstrueras och detta fick vi ta del av vid vårt besök på museet.

Efter detta besök satte vi oss på bussen för färd till Visingsö och en god lunch. Visingsö som på 1500-talet tilldelades Per Brahe d:ä som Sveriges första grevskap. Det blev då naturligt att efter lunchen stanna till vid Brahekyrkan där vår guide på ön, Leif Wetterö, gav oss en fin historiebild av denna kyrka som uppfördes av familjen Brahe i början på 1600-talet. Även för de som inte är speciellt intresserade av kyrkor i allmänhet var det klart sevärt och särskilt predikstolens fantastiska intarsiaarbete är något man aldrig kommer att glömma.

Därefter ner till Visingsö södra udde. Vi kunde konstatera att i stort sett var allt stängt på ön nu när turistsäsongen var över. Ja, utöver den matbutik som servar de 750 åretruntboende som finns på ön.

Vår guide, mycket kunnig och med god humor verkade känna de flesta på ön Kommentarer som där bor min dotter, där bor han, där kommer hon cyklande med namn och allt verkade bekräfta detta.

Vi stannade till vid Näs slottsruin där vår guide gav oss en lektion i Sveriges historia. Slottet var en av Sveriges första kungaborgar, uppförd på 1100-talet, och här ifrån styrde bl a Magnus Ladulås riket. Under strider om kungamakten brändes slottet ner 1318.

Sedan vände vi norrut mot Kumlaby kyrka genom en jättefin natur och underbart väder. Kumlaby kyrka, grundlagd 1135 är en av de äldsta bevarade kyrkorna i Sverige som i dag under sommartid används vid helgmålsböner, musikgudstjänster m m. Kyrkan rymmer 50 personer

Efter att vi avtackat vår guide vände vi åter mot Borås dit vi anlände strax efter kl 1800.

Vad gav oss dagen? En fin resa i underbart väder till intressanta platser, en minnesvärd dag.


Aktuellt från föreningarnas hemsidor

Texter och bilder med personer på Förbundet Aktiva Seniorers hemsida
De bilder och texter som skickas till webmastern förutsätts vara godkända (samtycke begärd) att bli publicerade på förbundets hemsida! Om någon inte vill vara med på en bild eller text, som redan är publicerad på hemsidan, så var vänlig meddela webmastern, så tas den bort.

Webmaster