Föreningen Aktiva Seniorer Mariestad startade höstens verksamhet med en utflykt. Det var en strålande vacker onsdag i slutet av augusti som vi åkte en tur mot Hjo.

Det var 33 förväntansfulla deltagare som steg på bussen vid Bantorget. Första anhalten var Bisonfarmen i Gate söder om Hjo. Vi fick se och imponeras av dessa stora djur. Många av oss hade aldrig sett bison förut. På farmen fanns 143 djur uppdelat i tre hjordar. Vi åkte i en skrinda efter traktor ut i en flock med vuxna djur och kalvar. De går ute året om och tål kyla ner till minus 60 grader. Till kaffet fick vi en läcker smörgås med bisonkött.

Nästa anhalt var trästaden Hjo. Före och efter lunchen på Bellevue fick vi lite egentid. Vi promenerade runt i staden och besåg både stadsparken och hamnen. På eftermiddagen besökte vi en utställning om stadens stora konstnär Estrid Eriksson. Estrid grundade och drev firman Svenskt Tenn på Strandvägen i Stockholm, där det fortfarande finns en butik. Hon är född i Hjo och hade en lång karriär som formgivare. Utställningen visade ett 100-tal av Svenskt Tenns produkter.

Den andra utställningen var om Guldkrokens Keramik. Ett känt Hjoföretag som grundades 1946 av Bengt och Märta Grunditz. Företaget gick från hantverk till industri på 1960-talet. De fick ett uppsving i samband med Miljonprogrammet, då många fick egna och större lägenheter som skulle inredas med porslin och prydnadssaker. Deras produkter blev storsäljare och finns fortfarande i många svenska hem. Guldkrokens keramik lades ner i början av 2000-talet.

Efter en givande dag med lagom blandning av natur och kultur for vi nöjda och belåtna hem till Mariestad.


Aktuellt från föreningarnas hemsidor