Förbundet Aktiva Seniorer

A-M Alströmer. Foto: Lars Hjelm
   A-M Alströmer. Foto: Lars Hjelm

Ordföranden Lotta Löfgren-Hjelm, Föreningen Aktiva Seniorer i Borås, hälsade ett 40-tal medlemmar välkomna till vårens sista månadsmöte och överlämnade ordet till Lisa från Onyx. Hon berättade om företagets satsning på seniorverksamhet på anläggningen vid Knalleporten och inbjöd till två provapåveckor med start i vecka19.

Därefter var det dags för AM Alströmer från Alingsås att tala om Gustav Vasas andra hustru Margareta Leijonhufvud, som levde mellan 1516 och 1551.

Margareta Leijonhufvuds familj flyttade från Ekebergs slott i Närke till ön Loholmen i sjön Anten, och där växte den blivande drottningen upp. Hennes far Erik Abrahamson Leijonhufvud halshöggs vid Stockholms blodbad. Det var tänkt att Margareta skulle gifta sig med Svante Sture, men Gustav Vasa for till Loholmen och såg till att det 1536 blev bröllop mellan honom och Margareta. Under sin korta levnad födde Margareta 10 barn, bl a de blivande kungarna Johan och Karl. Alla hennes döttrar blev ingifta i Europas kungahus.

Föredragshållaren visade en målning av drottningen med de tre riksregalierna, och man lade märke till den höga pannan. Margareta Leijonhufvud blev mycket omtyckt och sörjdes djupt av Gustav Vasa. En byst av henne finns i Gräfsnäs slottspark.
I det intressanta föredraget tog AM Alströmer även upp den manliga dominansen bland kungliga statyer samt de gamla hålvägarna, som var viktiga för de dåtida kommunikationerna.  

Kaffe och ett lotteri, där två böcker om Margareta Leijonhufvud hörde till vinsterna, avslutade mötet.

Rolf Bååth

Framtidsgruppen under ledning av Åke Källgård hade kommit upp med tanken att skriva en hyllningssång till avgående styrelsen. Hyllningsvisan framfördes av Framtidskören en gång och också unisont, ackompanjerade av trubadurerna Alf Ivarsson, gitarr och Jan Albertsson, dragspel.


Här stämmer vi upp i en hyllningssång till gamla styrelsen

Läs mer på föreningens hemsida!

Hyllningsvisa med TACK

Tillägnad Maj-Britt, Gun, Britta, Marie, Ingela, Barbro

Tio läsecirklar, en årlig bokbytardag samt en skrivarcirkel visar med all tydlighet att vi medlemmar är mycket intresserade av litteratur.

I mitten av februari träffades 40 läsglada medlemmar för att byta böcker med varandra, fika ihop och ha det allmänt trivsamt tillsammans.

Bordsvis, åtta personer i taget, får gå fram till det dignande bokbordet och göra sitt första bokval. När deltagarna kring de fem borden har fått välja sin första bok är det dags att göra en andra vända, i en annan ordning. Och en tredje, innan det blir huggsexa om resterna.

Läs mer på föreningens hemsida!

Umeå. Som vanligt på varannan onsdagseftermiddag samlades en stor skara medlemmar från Aktiva Seniorer för en timmes gemensamt fika i Vasakyrkans cafédel. Sedan började dagens program i Vasakyrkans stora sal med en minimusikal som heter SMED. Den framfördes av Maria Bervelius sång, Peter Nordwall saxofoner och Ulf Nordwall på piano och orgel. Denna trio står också bakom texterna och musiken. Musikalen tilldrar sig omkring torpet vid Trehörningsnäset vid byn Vallen, 16 km väster om Lövånger från tidigt 1800-tal fram till omkring 1950. I denna trakt bosätter sig fältjägaren Jonas Jonsson Smed, hans hustru Anna Brita och deras fyra gemensamma barn och vi får följa denna familj och ytterligare tre generationer framåt i tiden. De har kommit invandrande från mellansverige för att söka en bättre framtid här. Vi följer familjerna i glädje i sorg. Både far och son drunknar i samma sjö fast med 50 år mellan olyckorna. Familjerna har många barn att försörja och några barn hamnar hos fosterföräldrar. Men även lyckan ler ibland som i sångerna Bröllopsvisan och Dans på sommaräng. Berättelsen blir inte mindre intressant när publiken får veta att Ulf och Peter Nordwall direkt härstammar i femte led efter Jonas Jonsson Smed. Publiken blir djupt rörd och berörd av denna musikaliska berättelse om nybyggarna i Sveriges Amerika – Norrland.
Läs mer på föreningens hemsida!

Aktuellt från föreningarnas hemsidor